Csak jönnek és jönnek a migránsok

Folyamatosan jönnek a bevándorlók hazánkba, az elmúlt napok eseményeit itt olvashatja el: 

hirdetés
Uránia Mozi

 

Frissítve (vasárnap, 20:25)

Több mint ezer migráns érkezett este a Somogy megyei Zákányba – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A Horvátországból érkező migránsokat a határról rendőrök kísérik kisebb csoportokban a vasútállomáson álló, 16 vasúti kocsiból álló szerelvényhez. Többségük fiatal férfi, az első két csoportban, amelyben mintegy 250-en voltak, az MTI tudósítója mindössze két nőt látott.


Frissítve (18:25)

Már a horvát határ menti Barcson is készülnek a migránsok fogadásra, vasárnap este 300 menekült érkezésével számolnak, a városban külön út épül a vasútállomáshoz, hogy a Dráván átívelő hídon érkező tömeg nem szelje át a települést – jelentette az M1 helyszíni tudósítója.


 

Frissítve (15:30)

Kilométeres sorban várják a magyar buszok a Horvátországból érkező migránsokat Beremendnél, a magyar oldalon – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A településre 10 horvát jármű érkezett. A migránsokat megmotozzák, s szállítják tovább Magyarbólyba, ahonnan vasúton viszik tovább őket.

Beremend, 2015. szeptember 20. Illegális bevándorlók felszállnak egy autóbuszra a beremendi magyar-horvát határátkelõhelyen 2015. szeptember 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás


Frissítve (11:45):

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány “C-terve” szerint  – írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap.

A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.


Frissítve (10:01):

Negyven magyar busz várakozik Beremenden, az M1 információi szerint azonban 13-14 óra előtt nem érkeznek migránsok a településre. A hatóságok is felkészültek, a rendőrség mellett katonai járművek a helyszínen tartózkodnak. Azt egyelőre nem tudni, merre viszik majd a bevándorlókat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint vasárnap reggel 6 óráig 217 382 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az idén – közölte honlapján a rendőrség vasárnap.

Közülük a szerb-magyar határszakaszon 201 335, a horvát-magyar határszakaszon pedig 15 833 emberrel szemben jártak el.

Szombaton a szerb-magyar határszakaszon 166, a horvát-magyaron pedig 4740 migráns érkezett. Vasárnap reggel 6 óráig a szerb-magyar határszakaszon további 105, a magyar-horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett.


Frissítve (vasárnap, 08:35) :

Rendőrök várakoznak Magyarbólynál a vasútállomás melletti parkolóban. Bent áll már egy vonat, de még üres. Minden jel arra utal, hogy hamarosan újabb tömeg érkezik – mondta az M1 tudósítója. Szombaton az utolsó vonat este 11 óra körül hagyta el a községet.


KORÁBBAN ÍRTUK:

Frissítve (21:45)

Az Index tudósítása szerint órák óta áll a vonat Magyarbólyban. Vizet és ételt osztanak a menekülteknek, várniuk kell még ugyanis, míg a horvát határról további embereket hoznak az állomáson álló vonathoz. A hangulat meglehetősen feszült.


Frissítve (20:14)

Tállai András a kormány képviselője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva beszélt arról, hogy várhatóan 60 milliárd forint kiadást jelent hazánknak a bevándorlási hullám. A többletkiadásokat a büdzsé tartalékából fedezik. Az államtitkár kiemelte, az ország határainak védelmét nem befolyásolhatják gazdasági szempontok, így arra szükség esetén készek több forrást felszabadítani.


Frissítve (19:41)

Az összes még Tovarnikban várakozó bevándorló a vasútállomáson tobzódik, legalábbis ilyen hírekkel szolgált az MTV tudósítója az esti híradóban. A vonatra terelés azonban nem éppen zökkenőmentes, a pályaudvaron több órán keresztül váratták a tömeget, az elmúlt percekben rohamrendőröknek is közbe kellett lépni a helyszínen. A vonatok állítólag Zágrábba viszik a migránsokat.

Magyarbólyban  a vasútállomáson várják a migránsokat. Többségük szír állampolgár, zöldhatárról hozták őket, vélhetően Szentgotthárdra indul majd a vonat, miután megtelik – derült ki úgyszintén a híradásokból.


Frissítés (18:09)

Kétezer pár száz menekült várakozik Tovarniknál a vasútállomáson. A Zágárb irányába induló vonatot 16:30–rsra ígérték, de ezekben a percekben még nem érkezett meg – jelentette az MTV tudósítója. A migránsok abban reménykednek, hogy a szerelvényeken eljuthatnak majd Magyarországra.


Frissítés (17:03)

A buszok mellett hamarosan egy 11 szerelvényes vonat is szállítja majd a bevándorlókat Tovarnikból. A jármű egyelőre csak azért nem tudott beállni az állomásra, mert egyelőre takarítják a vonatot. A szerb-horvát határátkelőnél továbbra sem regisztrálják a migránsokat, csupán a csomagjaikat vizsgálják át.


Frissítve (16:48)

A tömeg mérete nem változott a szerb-horvát határnál, folyamatosan érkeznek a bevándorlók és folyamatosan szállítják el őket a buszokkal. Az MTV tudósítójának megítélése szerin 5-10 percenként érkezik busz. Ellátás, élelem és víz van, a magyar segélyszervezetek is segítenek a helyszínen.


Frissítve (16:15)

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában garanciát kért az Európai Uniótól, hogy segít megoldani a Horvátországban kialakult menekültproblémát – olvasható az MTI hírei között.

– Meg kell állítani a menekültáradatot, valamint válaszokat kell kapnunk az EU-tól, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba jönnek, és azokkal, akik már elmentek innen – idézték a horvát hírportálok az államfő nyilatkozatát.

Kolinda Grabar-Kitarovic késő este, a Vukovár-Szerémség megyei válságtörzs tanácskozás után Vinkovcében (Vinkovci) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlennek tartja a katonaság bevonását.
Az Index.hr horvát hírportálnak a zágrábi belügyminisztériumra hivatkozó jelentése szerint Horvátországba szerda reggeltől szombat 11 óráig több mint 20 ezer illegális bevándorló érkezett. A portál hozzátette: közülük szombat reggel 7 óráig mintegy 5 ezer hagyta el az országot Magyarország és Szlovénia felé.


Frissítve (15:17)

Műveleti területté nyilvánították a beremendi határátkelő magyar részét, a tegnapi nappal ellentétben szombaton már nem jöhetnek át a menekültekkel teli buszok Magyarországra. Így most magyar buszok mennek, és hozzák át onnan az embereket – írja az Index.


Frissítve (14:56)

Megjelent Tovarnikban Ivo Joszipovics korábbi horvát köztársasági elnök – derült ki az MTV helyszíni tudósításából. A politikus egy fekete autóval érkezett, és beszélgetésbe elegyedett a bevándorlókkal, akik egyből kaptak az alkalmon és elárasztották panaszaikkal Joszipovicsot, miszerint már napok óta hiába várakoznak a területen. A volt elnök különösebb átfogó, nagy ívű megoldási javaslatokkal nem állt elő, csupán néhány családnak tett ígéretet arra, hogy előreveszik őket az elszállításnál.

A politikus egyébként arra a sajtó felől érkező kérdésre, hogy miért éppen Magyarország felé viszik a menekülteket, azt a választ adta, hogy azért mert oda akarnak menni. Ennek azonban ellentmond, hogy a menekültek többsége az M1 riporterének azt mondta, ők Szlovéniába akarnak menni.

Joszipovics látogatása azért is különösen érdekes, mert Horvátországban hamarosan választások lesznek.

Egyébként most már a világsajtó is Tovarnikra figyel. Az M1 tudósítója szerint legalább 25 stáb és 13 műholdas kocsi van a helyszínen.


 

Frissítve (13:25)

Bakondi György, miniszteri főtanácsadó és Kovács Zoltán kormányszóvivő tartottak sajtótájékoztatót Mohácson szombat kora délután. Bakondi és Kovács újra megerősítették, hogy Horvátország nem egyeztetett Magyarországgal migráns ügyben, mondhatni a horvátok cserben hagyták és megfenyegették Magyarországot. Ennek ellenére a hazai hatóságok mindenkit el fognak látni, és a gyűjtő, illetve regisztrációs pontokra szállítani, közben pedig folyamatosan értesítjük osztrák szomszédainkat a “mozgásokról”.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy további 500 fő, azaz összesen 900 fő tartalékos katona lesz szolgálatban a következő időszakban, a migránsáradatnak ugyanis egyelőre nem látják a végét. A

Mindennek ellenére pozitívum, hogy a műszaki és jogi határzárnak köszönhetően a korábbi kilencezer néhány száz határsértő helyett most csupán 288-at fogtak el a szerb szakaszon – mondta el Bakondi György.


Frissítve (12:08)

Nem kell regisztrálniuk a szerb-horvát határon átlépő migránsoknak, csak a csomagjaikat vizsgálják át a rendőrök  robbanószerek és fegyverek után kutatva. A zöld határt lezárták, és a folyamatosan érkező több száz bevándorlót arra a határátkelőre irányítják, amit néhány nappal korábban lezártak, és most újra megnyitottak.

Tovarniknál egyébként most is rengeteg a rendőr, az M1 tudósítója szerint minden sarkon áll egy, a buszokra is ők felügyelnek. Nem csoda, hiszen az MTI híradásai szerint a délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából.


Frissítve (11:35)

A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket – olvasható a Híradó.hu.


Frissítve (11:08)

Az M1 helyszíni tudósításából kiderült, hogy Tovarniknál lezárták a zöld határt a horvát rendőrök, és a határállomáshoz terelik a migránsokat. Tízesével húszasával érkeznek a bevándorlók, de azt, hogy ott regisztrálják-e őket, egyelőre nem tudni.

Emellett jelen pillanatban is folyik a migránsok buszokra terelése.


Frissítve (11:00)

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Pélmonostorra tett látogatása során kijelentette: működik a “B-terv”, hogy a magyar határhoz irányítják az menekülteket, rákényszerítve ezzel Magyarországot a menekültek fogadására. A miniszterelnök hangsúlyozta, nem volt megállapodás, ez kényszerítő erő volt – írja a Híradó.hu . az Index.hr horvát hírportálra hivatkozva.


Frissítve (10:43)

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Popovics Dejan elmondta, hogy az éjszaka nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek.


Frissítve (9:54)

Még tart a kialakítása, de pénteken este óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna – közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton az MTI-vel. A hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét. Péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt az idén, ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.


Frissítve (09:34)

A szerb-horvát határon fekvő horvát Tovarnikban 2000-3000 ember van most is, miközben egész éjszaka jártak a buszok a városból és hordták Magyarország felé az embereket. Kaproncára viszik most őket, ez Gyékényes mellett van. Az M1 tudósítója szerint 200 rendőrt érkezett kora reggel a településre, valamire készülhetnek.


Frissítve (09:09):  Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását. A HM közleménye szerint az éves behívási terveknek megfelelően a honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot, de a tömeges migráció okozta válsághelyzetben eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat. Azokat az aktív katonákat váltják, akik már huzamosabb ideje a biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat feladataiban vesznek részt. Emellett határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók.


Frissítve (09:09): Közel 2900 ember jött át éjjel a horvát határon, és pénteken több mint 7000 migráns érkezett Horvátországból.


Frissítve (szombat, 08:09): Az éjjel elkészült a kerítés a határon. Ugyanakkor több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába – jelentette az MTI.


 

KORÁBBAN ÍRTUK:

Frissítve (23:10): A horvát belügyminisztérium cáfolta, hogy rendőreikkel szemben eljárás indult volna Magyarországon, majd pedig annyit mondott, hogy volt valamilyen incidens  – értesült az Origo. A horvát kommunikációra az elmúlt napokban jellemző ez a zavarodottság.


Frissítve (22:27): Mintegy negyven, migránsokkal teli horvát autóbusz sorakozott fel péntek este kilenc óra után a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya határátkelőnél, ahol több tucatnyi rendőr, illetve magyar buszok is várakoznak – tapasztalta a határátkelőnél az MTI tudósítója.


Frissítve (22:07): Az M1-nek nyilatkozó Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint hazudnak a horvát politikusok, amikor azt mondják, hogy egyeztettek a magyarokkal migránsok érkezéséről. Példátlan az is szerinte, hogy a nemzetközi jogot megsértve léptek a horvát rendőrök hazánk területére.

A Magyarbólyba érkezett horvát vonat pedig a tilos jelzés ellenére jött át – tette hozzá.

Mindenkit elvisznek a befogadóállomásokra, ahol regisztrációjukat elvégzik és ellátják őket – mondta, hozzátéve: elkészül még ezen az éjszaka alatt a horvát határzár. Bakondi György szerint folytatják éjfél után is a kerítés építését a baranyai határszakaszon.


Udvar, 2015. szeptember 18. Katonák a magyar-horvát határ közelében, az udvari határátkelõhöz vezetõ úton 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Lendvai Péter


Frissítve (21:31): 20-25 busz várakozik tele emberekkel a horvát oldalon Beremendnél. A migránsokat gyakorlatilag azonnal átültetik a magyar buszokra.


Frissítve (20:54): Magyarbólyba ezren érkeztek egy vasúti szerelvénnyel, ennek kapcsán Bakondi György, a miniszterelnök tanácsadója beremendi rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül jött a vonat, úgy léptek be a magyar területre, miközben a vonaton 40 felfegyverzett horvát rendőr volt. Őket a magyarok lefegyverezték,  és regisztrálták, a mozdonyvezetőt pedig őrizetbe vették.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy ezzel a Horvátország súlyos határsértést  követett el. A horvátok minden egyeztetés nélkül küldik hozzánk a migránsokat, ennek ellenére a magyarok összegyűjtik és regisztrálják a tömeget.


Frissítve (20:31): A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépő illegális bevándorlók Nagykanizsánál vannak. Számukat 500-600-ra becsülik.

Surd, 2015. szeptember 18. A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépõ illegális bevándorlók gyalogolnak a Zala megyei Surdon Nagykanizsa felé 2015. szeptember 18-án. Számukat 500-600-ra becsülték. MTI Fotó: Gergely Szilárd


Frissítve (20:00): Terroristák? Az MNO.hu munkatársa beszélt két kurddal, aki szerint a bevándorlók olyan sokan vannak, hogy közöttük lehetnek olyanok, akik az IS kötelékében harcoltak. „Persze, hogy lehetnek közöttünk terroristák! Honnan tudhatnánk, hogy végül is melyik oldalon harcoltak?” – tették fel a kérdést.

Beremend, 2015. szeptember 18. Magyar rendõrök biztosítják a horvát buszokat, amelyek migránsokkal érkeztek a magyar-horvát határra, a beremendi határátkelõre 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György


Frissítve (19:54): Folyamatosan jönnek Beremendre a bevándorlók, ahol aztán szigorú őrizet mellett szállhatnak át a magyar buszokra. 

Illocska, 2015. szeptember 18. Illegális határátlépõt visznek el a rendõrök a baranyai Illocska határában 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Lendvai Péter


Frissítve (19:00): Vaskerítéssel zárták le a Dráva-híd közepét Barcsnál, így jelentősen szigorodott a határellenőrzés. A biztonságra már a rendőrség bevetési osztálya is vigyáz.

Beremend, 2015. szeptember 18. Magyar rendõrök biztosítják a horvát buszokat, amelyek migránsokkal érkeztek a magyar-horvát határra, a beremendi határátkelõre 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György


Frissítve (18:22):  És csak áramolnak Horvátországba Szerbiából a menekültek, nincs megállás, úgy tűnik.

Beremend, 2015. szeptember 18. Migránsok magyar autóbuszon a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõn 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 horvát buszokkal érkezõ migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György


Frissítve (18:00):  Gyékényesen is már jönnek a migránsok. Magyarbólyból már magyarok is vonatokkal szállítják a bevándorlókat, mert a buszok már elégtelenek. Beremendre már 30 busz biztosan jött.

Beremend, 2015. szeptember 18. Rendõrök a magyar-horvát határon 2015. szeptember 18-án Beremendnél, ahová migránsokat szállító buszok érkeztek. MTI Fotó: Mohai Balázs


Frissítve (17:30):  Jönnek a vonatok is Magyarbólyba. Több ezer embert vesz át hazánk a déli szomszédunktól, ahol egy nap alatt hatalmas káoszt okozott az illegális határsértők áradata.

Beremend, 2015. szeptember 18. Migránsok magyar autóbuszon a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõn 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 horvát buszokkal érkezõ migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György


Frissítve (17:20):  A bevándorlókat – akik immár 19 busszal jöttek horvát határhoz – átveszi a magyar rendőrség, és szervezetten gyűjtőpontokra szállítja őket.

Pélmonostor, 2015. szeptember 18. Migránsok egy vonat mellett várakoznak a horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Frissítve (16:40):  A pélmonostori menekülteket Beremendre szállítják, ők azonban nem akarnak Magyarországra jönni – írja a vecernji.hr. Egyes hírek szerint azonban Vámosszabadiba viszik a migránsokat Beremendről.

Pélmonostor, 2015. szeptember 18. Migránsok felszállnak egy autóbuszra a horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) buszpályaudvarán 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Frissítve (16:14): Pélmonostor fellélegezhet. Több busz folyamatosan veszi fel a menekülteket, nagyjából még 2000 migráns van a településen, de már jóval kevesebben vannak, mint délelőtt. A vasútállomáson bent áll egy vonat, amire persze az van írva, hogy Zágráb a célállomás, de a mozdony Magyarbóly felé néz…

Pélmonostor, 2015. szeptember 18. Migránsok a horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Frissítve (15:44):  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az embercsempészek legyőzték Horvátországot, és Magyarország számára most a magyar-horvát határ megvédése a kérdés. Lázár János arról is beszélt: a migrációs hullám megállítására az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait.


Beremend, 2015. szeptember 18. Migránsok a rendõrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs


Frissítve (15:22): Migránsokat szállító buszok érkeztek a horvát határnál lévő magyar településhez, Beremendhez – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója péntek délután.  Az MTI tudósítója mintegy tíz, emberekkel teli buszt látott. A migránsok elkezdtek leszállni a buszokról. A határ magyar oldalán mintegy 150-200 rendőr, katona van. A rendőrök sorfalat állnak. A helyszínen gépfegyveres, pajzzsal ellátott katonák, illetve gépfegyveres katonai járműveket is látott az MTI tudósítója.  A rendőrök kékszínű gyakorlóban vannak, némelyiküknél gázspray, sisak is van.

Sárok, 2015. szeptember 18. Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar-horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában 2015. szeptember 18-án. Orbán Viktor miniszterelnök ezen a napon reggel a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában elmondta, hogy péntekre virradó éjszaka megkezdõdött az ideiglenes mûszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az elsõ védvonal még a nap folyamán el is készül. MTI Fotó: Mohai Balázs


Frissítve (14:50): Udvaron egyelőre nyugalom van, bár most 30-40 rendőr elindult a határ felé. Kiderült, a Pélmonostorból délnek elindult buszok Őrhelynél (Švajcarnica) álltak meg. Itt lehet északra, Beremend felé fordulni ismét.


Frissítve (14:26): Megtévesztő hadművelet volt? Munkatársunk követte a buszokat Eszék felé, de azok a város előtt 10 kilométerre megálltak. Nem kizárt, hogy innen most visszafordulnak Beremend felé.


Frissítve (14:05): Tíz busz indult el Pélmonostorról Eszék irányába, ez viszont azt is jelentheti, hogy mégsem Magyarországra mennek.


Frissítve (13:05): Óriási fejetlenség van Pélmonostoron. Nem tudják még a migránsok sem, hogy hova szállítják őket szervezetten a horvát rendőrök segítségével. Munkatársunknak a helyszínen az egyik buszsofőr azt mondta, hogy Villányba mennek.


Frissítve (12:20): Beremenden létesül az új tranzitzóna, ahol azok tudnak majd regisztrálni, akik menekültkérelemmel fordulnak a hatósághoz – mondta Hoppál Péter a pénteki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Pélmonostornál akár ötezren is lehetnek, kérdés, hogy milyen irányba segítik őket a horvátok. A képviselő megköszönte a rendőrségnek és a katonaságnak, valamint a civil szervezeteknek is az általuk nyújtott segítséget a baranyai menekültválságban.

A sajtótájékoztatón Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke közölte: a megyében elfogott illegális bevándorlók nem voltak erőszakosak, eddig együttműködtek a hatóságokkal és mindegyikőjüket a megfelelő gyűjtőpontra vihették.

Beszámolt arról, hogy a magyar-horvát határt nagyjából 1000-en őrzik most, katonák és rendőrök együtt. Csütörtökön a megyei közgyűlés minden pártja – még Jobbik és az MSZP is – megszavazta azt, hogy a belügyminiszternek küldjenek levelet arról, hogy mérlegelje a kerítésépítés lehetőségét. Az élet azonban túllépett ezen, hiszen a kerítés már épül.


Frissítve (11:49): 10 ponton kezdték el építeni a kerítést a határon – mondta Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő pénteki rendkívüli sajtótájékoztatón. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dakos Józseftől ugyanis ezt a tájékoztatást kapta. Amíg azonban az építés folyamatban van, addig a régi szabályozás értelmében csak szabálysértést követnek el, máskülönben már bűncselekmény lesz a határsértés.


Frissítve (11:20):  A kormányszóvivői sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója elmondta, a horvátok szintén bővítik a rendőri egységeiket, a közeljövőben háromszáz újabb belügyi dolgozót csoportosítanak a határra. Bakondi György szerint az embercsempészek tudatos láncot hoztak létre, amit mindenképpen fel kell számolni.


Frissítve (11:14): A Vecernji list meg nem erősített információi szerint 200 ember akart átjönni Magyarországra Lucsnál, de visszatoloncolták őket. Az, hogy ez mire alapozza a portál, egyelőre nem derült ki.


Frissítve (11:10): Éppen most Illocska határában jönnek át a Karasica-patak partján a migránsok. Afgánoknak vallják magukat.


Frissítve (11:04):  Támogatja az illegális bevándorlás korlátozását szolgáló magyar kerítés építését a Le Figaro című francia konzervatív napilap olvasóinak jelentős többsége a honlapon végzett közvélemény-kutatás szerint.  Egyetért-e Magyarország azon döntésével, hogy kerítést épít a határain? – ezt a kérdést tették fel, a válaszadók 88 százaléka pedig igennel válaszolt, a szavazáson 56 250-en vettek részt.


Frissítve (10:30): Nem Baranya felé jönnek mégsem?  A magyar határ melletti Pélmonostor városából ugyanis taxikkal indultak el a migránsok Eszék és Zágráb irányába – jelentette a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.


Frissítve (10:06): Egyelőre elmarad a nagyobb hullám a határon.


Frissítve (10:01): Orbán Viktor szerint már ma elkészül 41 kilométeren a NATO-drótakadály a határon. Arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy a magyar hatóságok már fogtak terroristát. Mint fogalmazott, “tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről”. Hozzátette, az akciót arab és angol nyelven irányították hangosbemondókból “megszervezett médiaháttérrel”.

Frissítve (09:55): Nagyon úgy tűnik, hogy a bevándorlók egy része már inkább bujkál, azaz nem adják fel magukat, ahogyan az elmúlt hónapokban ez szinte bevett volt. Legalábbis Lapáncsán egy csoport inkább elszaladt a zsaruk elől, ráadásul köztük volt olyan is, akinek el volt törve a lába. Mindennek az az oka, hogy nem akarnak Magyarországon átesni a regisztráción.


Frissítve (09:37): A rendőrségi közlemény szerint tegnap a legtöbb személy a Mohácsi Rendőrkapitányság illetékességi területéről állították elő, többségük szír, valamint afgán állampolgárnak vallotta magát. A külföldiek együttműködtek a rendőrökkel, ellenállást nem tanúsítottak, kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor, személyi sérülés nem történt.


Frissítve (09:26): Zala és Vas megye területére is kihirdette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. Ez a mai Magyar Közlönyben jelent meg. Ezzel már 6 megyében van készültség, amelyet 2016. március 18-ig tarthatnak fent.


Frissítve (09:22): Mohácsnál kezdték el építeni a kerítést, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.


Frissítve (08:00): Több mint 40 kilométeres kerítést építenek a horvát határon – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A munka már csütörtök éjjel megkezdődött. Várhatóan egyébként Magyarbólynál jönnek át a bevándorlók a vasúti síneken. Siklóson 30-40 busz várja őket.

migrans busz


Frissítve (07:50): Buszokkal szállítják a menekülteket Szentgotthárdra Siklósról. Onnan pedig Ausztriába mehetnek a bevándorlók.


Frissítve (péntek, 07:10): Oldon továbbra is érkeznek a menekültek Baranyába. A helyzet változatlan.


Korábban írtuk:

Frissítve (csütörtök, 23:38): Teljesen lezárták a szerb határt a horvátok Újlaknál, Principovacnál, Tovarniknál, Erdutnál és Kiskőszegnél is – írja a Vecernji list. E közben pedig Pélmonostorra, ahol most 2000 migráns van, elindult az újabb vonat több száz bevándorlóval Vinkovciból.


Frissítve (23:00): Tömve van migránsokkal három csuklós busz Kölkednél, a járművek a Duna töltésen állnak. Az M1 beszámolója szerint 20-30 éves férfiakról van szó kizárólag. A becslések szerint akár 300-an is lehetnek itt.


Frissítve (22:32): Ilyen brutális gépek járják a megyét. Olvasónk vagy azt a katonai konvojt fotózta le, amely éjszaka érkezett a megyébe, vagy pedig a TEK egyik páncélosát. A képet délután Siklós és Villány között készítette.

villány siklós tankuj


Frissítve (22: 23): Siklósnál öt csuklós busz várja a migránsokat, egy-egy járműre 150 ember is felfér – tudta meg az M1 tudósítója. A vélhetően BKV által hajtott buszok már órák óta várakoztak a helyi laktanyában.


Frissítve (22: 10): Kölkednél állítólag 200 bevándorlót kapcsoltak le – tudta meg az M1.  Ez a település Mohács alatt van, vélhetően ez is egy újabb útvonal lesz hazánk felé.


Frissítve (21: 30): Old környékén folyamatosan járják a határt rendőrök, de egyelőre nyugalom van, a sötétedés után nem indultak meg tömegesen a bevándorlók – jelentette a köztévé tudósítója. A sátrakért verekednek a migránsok Pélmonostoron, egyáltalán nem készültek fel a hatóságok a rohamra – közölte az M1.


Frissítve (21: 23): Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe – közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója,  Bakondi György, aki szerint megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére.


Frissítve (21:20): Az MTI szerint határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön.   A politikus azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba.   “Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket” – mondta. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.


Frissítve (21:10): Pélmonostoron káosz van – mondta az M1 helyszíni tudósítója. Ott ugyanis sem áram, sem víz nincs abban a laktanyában, ahova 2000 migráns érkezett, de mindössze 600 férőhely lehet.


Frissítve (20:30): A kormány Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – jelentette be csütörtökön este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.


Frissítve (20:10):  Információink szerint Oldon a diákszállást, Nagyharsányban és Beremenden pedig tornacsarnokokat alakíthatnak át arra, hogy az éjszaka érkező menekülteket fogadni tudják és valahol le tudjanak pihenni. Pélmonostorban megérkezett az a vonat, amely 900 migránst szállított Vinkovciból. A helyi laktanyában és tornacsarnokban helyezik el egy részüket. Egyelőre nem tudni, hogy ők tovább indulnak-e Magyarország felé.


Frissítve (19:20): Több baranyai településen is egyszerre jelennek meg a migránsok, akik új, még nem “bejáratott” ösvényeken érkeznek a magyar falvakba, azaz ők nem tudják, hogy hová lukadnak ki. Munkatársunk jelentése szerint ugyanakkor akár több ezren is érkezhetnek még az éjszaka folyamán magyar területre.


Frissítve (18:30) A rendőrség információi szerint eddig 200 menekült lépte át illegálisan a magyar-horvát határt, őket a hatóság laktanyákba szállította. Értesüléseink szerint Pécsre és Siklósra vitték őket, ahol idegenrendészeti eljárást indítottak velük szemben, azaz regisztrálják őket.


Frissítve (18:00): Horvát lapértesülések szerint már Luc településen is felbukkant 110 menekült. Az Illocska melletti községben is egyre több a migráns, ugyanúgy, mint az Eszék melletti Csepényben is, ahol 450 menekült érkezett nemrég az ott felállított táborba. A magyarországi Old községben is felbukkant mintegy félszáz migráns, a környéket rendőrségi helikopter vizsgálja át.


Frissítve (17:22): Zoran Milanović horvát miniszterelnök bejelentette, Magyarországra és Szlovéniába küldik a bevándorlókat.

Tovarnikból immár Pélmonostorra szállítják az embereket, 900-an 11 vagonban mennek a városba. Innen már csak néhány kilométer a magyar határ. A vonat alig egy órája hagyta el Vinkovcit. E közben a baranyai Sárokon is félszáz illegális bevándorlót kaptak el.


Frissítve (16:40):

Megerősítik a rendőri jelenlétet, Pécsről további erősítés megy Illocskára – tudtuk a helyszíni tudósítónktól, e mellett megjelent a rendőrségi helikopter is a határ felett.  A migránsok pedig folyamatosan érkeznek a településre.

migráns baranya (1)

Eközben a horvátországi Tovarnik vasútállomásán megunták a várakozást, s közel 3000-en törték át a rendőrkordont, és indultak el északnak – a bevándorlók Magyarországot és Szlovéniát célozták meg.


Frissítve (16:30):

Rengeteg a rendőr Csúza, Kiskőszeg és Vörösmart térségében – mondta lapunknak a horvátországi Csúza polgármestere, Kollár Lajos. Ezek a települések a szerb-horvát határon fekszenek a Duna mellett és itt már egyszer áttörtek a migránsok.

migráns baranya (3)

Az M1-en nyilatkozó, a szintén horvátországi darázsi járás egyik elöljárója szerint pedig Vörösmartról Pélmonostor felé, onnan pedig a magyar határra tarthatnak a bevándorlók.


Frissítve (15:30):

évi szabó
Olvasói fotó: Szabó Évi

13 órakor szállították el – vélhetően – Pécsre azt a 42 főből álló csoportot, amelyet a magyar-horvát határon fogtak el a rendőrök Illocskánál. A település Udvard és Beremend között található, itt nem képez természetes akadályt a Dráva.

A Terror Elhárítási Központ munkatársai és a rendőrök lepték el a települést, azóta is érkeztek már a zöldhatáron keresztül menekültek, a helyi ideiglenes gyűjtőponton felügyelik őket. A település polgármestere Juhos József szerint nem kizárt, hogy sokkal többen jönnek majd.

Az M1 horvátországi tudósítója szerint a horvátok a horvát-magyar határ egy olyan szakaszára viszik a bevándorlókat, ahol a kerítést kikerülve könnyedén átjuthatnak Magyarországra.


Frissítve (14:30):

A magyar határtól nem messze fekvő Csúzán keresztül már hajnal óta hordták a horvát rendőrök a migránsokat Kiskőszegről Eszékre. Mint azt Csúza polgármesterétől, Kollár Lajostól megtudtuk, kora délután a helyi rendőrség arról értesítette őket, hogy a szerbiai Bezdán és a horvát Kiskőszeg közötti határt áttörték a migránsok, akik elindultak gyalog feléjük. Azt kérték tőlük, hogy lehetőség szerint zárkózzanak be, védjék meg az ottani kempinget is, amennyiben ez szükséges lenne.


Frissítve (12:30):

Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik. A migránsokat innen az Eszék melletti Csepénybe (Cepinj) viszik, ahol egy elmegyógyintézetet alakítottak át a fogadásukra, és a helyi sajtó szerint sátrakat is felállítottak az udvaron. A migránsok gyalog kelnek át a hídon Bezdánból Kiskőszegre, majd onnan buszokkal szállítják tovább őket. Sajtóértesülések szerint 600 migránst várnak Csepénybe csütörtökön.


Frissítve (09:30):
Egy gyakorlat miatt csoportosít át további egységeket a Magyar Honvédség az ország délnyugati térségébe – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Mint felidézték: a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat keretében felkészítést tartanak a katonák számára, hogy a jogszabály-változásokból adódóan hatékonyan és eredményesen tudják segíteni a rendőrség munkáját.

konvoj

A HM korábban közölte: csütörtökön kezdődik Magyarországon a Brave Warrior 2015 elnevezésű többnemzeti NATO hadgyakorlat is. A több héten át tartó magyar vezetésű többnemzeti, parancsnoki és törzsvezetési-, (hadműveleti) valamint éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlaton a következő hetekben összesen – de nem egy időben – hat nemzet katonái gyakorlatoznak Magyarországon. A legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől vesznek részt a gyakorlaton.

Az 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból – köztük több Stryker típusú lövészszállító harcjárműből – álló konvoj szerdán Rajkánál lépett be Magyarország területére.

Fotók: MTI, olvasók