Csapadék: a déli területeket is rendezik

Nemsokára megindul az a munka, amelynek kapcsán mintegy hetvenmillió forintnyi uniós pénzből újíthatják fel Pécs több részén a csapadékvíz-elvezető hálózatot. Az elmúlt évtizedben elhanyagolt feladatot a városvezetés kiemelten kezeli a jövőben, így a megkezdett programot a következő években is folytatják.

hirdetés

A fejlesztések során a város öt pontján fejlesztik Pécs csapadékvíz-elvezető rendszerét. A kilencven százalékban az EU által biztosított forrásból induló beruházás olyan helyszíneket érint, amelyeknél folyamatos az elöntés veszélye. A kivitelezők érintik a Homokvölgyi utca déli oldalát, ahol százméternyi burkolt árok épül meg, hogy megakadályozzák az utca északi oldalán található ingatlanok elöntését. A Szabolcsi út 59-61. között a jelenlegi árkot 120 méter hosszan szintén felújítják, s további negyven méteren betoncsatornát építenek.

A Bocskai utcában, ahol már meg is indult a munka, 85 méternyi zárt csapadékcsatornát építenek a Bocskai utca déli végétől a Komlói út alatt húzódó befogadóig. A Hársfa utcában és a Matakovics utcában esőzésekkor nagyobb mennyiségű csapadékvíz gyűlik össze, melyet a földmedrű árok már nem képes eljuttatni a befogadóig.

Itt kimosódás és elöntés veszélye fenyegeti a környező ingatlanokat. Ezen a helyszínen negyed kilométernyi burkolt árok épül majd meg, mely képes a levonuló vizeket elvezetni. A Tettye–Balokány-árok az idők folyamán szinte használhatatlanná vált, ezért ezeket több mint egy kilométer hosszan rendezik majd.

A Hársfa–Matakovics utca és a Szabolcsi út által érintett munkaterületeken a kivitelezés áprilisban, a Homokvölgyi utcában májusban, a Balokány-árok és az Új-Tettye-árok által érintett munkaterületeken júniusban indulnak meg, s a legtöbb helyszínen május végére végeznek is a kivitelezők.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester egy, a témában kedden rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a tavalyi esőzések során elöntött Május 1. utcát már rendbe hozták. Itt a patakmeder nagymértékben megrongálódott, így a károk elhárítása után ennek orvoslása jelentette a munka fő csapásirányát, de az autóbeállókat is ki kellett javítani.

Az alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: az előző városvezetések idején elhanyagolták Pécs csapadékvíz-elvezető rendszerét, így sem fejlesztések, sem karbantartások nemigen történtek. A tavalyi „monszun” azonban rámutatott: megkerülhetetlen feladat a rendszer folyamatos felülvizsgálata.

Nagy Csaba éppen ezért fontosnak tartotta elmondani, hogy a most megkezdett program folytatódik, így várhatóan további EU-s támogatások lehívásával a Laskó, a Pipacs és a Kopács utca környékének vízelvezetését is megoldják, valamint a város egyéb, kiemelt figyelmet igénylő területein is fejlesztik a vízelvezető rendszert.