Csodát láthatunk a Kálvárián +Galéria!

Különleges, a levegő szennyező anyagait lebontó betonelemek is kerülnek a megszépülő Kálvária dombra. A felújítás már a finisében van, így hamarosan visszakerül a város vérkeringésébe Pécs eme elfeledett, páratlan panorámát és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó szeglete.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Tavasz óta zajlik a nagyüzem a Széchenyi tértől egy könnyed sétával elérhető Kálvária dombon: Pécs eme nyugodt, szemet gyönyörködtető kilátást nyújtó pontja egy építőipari vállalat felajánlásából és kivitelezésében szépül meg.

Mint azt a Duna-Dráva Cement Kft.-nél megtudtuk, több mint harmincmillió forintot költenek összesen a terület megtisztítására, parkosítására, s a ritka növényvilág gondozására, a tájidegen fajok eltávolítására. A természetvédelmi terület megújítása a zöldmunkálatokkal indult tavaly, mialatt a téli időszakban a tájidegen növényzet szakszerű visszaszorítását végezték el. Márciustól azonban már a park és a sétány építési munkálatainak kivitelezői vették birtokba a területet.

Jelenleg azokat a betonelemeket emelik helyükre, amelyekből lépcsőket, padokat és kilátóteraszt alakítanak ki. A szakemberek daruval dolgoznak, azért, hogy megkíméljék a domb természeti környezetét és minimálisra csökkentsék a gépi munkálatok arányát. Szinte már el is készült a kilátóterasz, amely a „Nyolc boldogság” nevet kapta, és hamarosan helyükre kerülnek az egyedi tervezésű betonpadok is.

Mindezeknek egy különleges cementfajta az alapanyaga, amely fotokatalitikus reakció révén lebontja a levegőben lévő szennyező anyagokat, így javítva a levegő minőségét.

Szerencsére a munkálatok az előzetes ütemezésnek megfelelően haladnak, ezért a kivitelezés befejezésére és a Kálvária domb átadására június első felében kerülhet sor.

Az önkormányzat tervei szerint a helyszín ezt követően Pécs egyik csendes, zöld, máshol meg nem található növénytársulásokkal rendelkező, rekreációs, pihenési célokat szolgáló területeként funkcionál majd. Nagyobb rendezvényeket nem is tartana itt a város, a cél ugyanis, mondta el lapunknak Nagy Csaba alpolgármester, hogy hosszú időre megőrizzék a felfrissített parkot az utókornak.

A nemsokára befejeződő munkálatok előzménye, hogy mintegy négy évvel ezelőtt civil kezdeményezésre már elindult a környék rendbetétele. Akkor önkéntesek tisztították meg a dombot, rendezték a környezetet. Egyebekre, így fejlesztésre azonban nem jutott akkor forrás. Az ötlet azonban arra jó volt, hogy komolyan foglalkozzanak a kérdéskörrel.