Csoki helyett zöldség és fehérje

Az iskolai menzák kötelesek mindennap zöldségételt vagy salátát kínálni, valamint egy fehérjetartalmú fogást: húst, halat, tojást vagy babot, írja az MTI.

hirdetés

Nincs többé csokoládé, kevesebb az olajban sült étel az új brit iskolai menüben. Az oktatási miniszter száműzné a zsírt és a cukrot az ország iskolai étkezdéiből – derült ki az új iskolai élelmezési szabályzatból.

A januárban életbe lépő szabályok szerint az általános iskolásoknak olajban sült, panírozott fogást, illetve édességen alapuló ételt csak heti kétszer kínálhatnak.

Michael Gove brit oktatási miniszter új, kedden közzétett irányelvei alapján tilos lesz csokoládét és édességet árulni az iskolai büfékben és éttermekben, és sótartók sem lesznek az asztalokon, hogy a kész ételt megsózhassák a gyerekek – tudósított a The Guardian.

Az iskolai menzák kötelesek mindennap zöldségételt vagy salátát kínálni, valamint egy fehérjetartalmú fogást: húst, halat, tojást vagy babot.

Az új szabályok a 2008–2009-ben elfogadott elvek közül többet is megtartanak: tilos zsíros nassolnivalót, például csipszet árulni, a víz és a tej ivását kell támogatni a cukros üdítőkkel szemben. A gyümölcslé kiadható adagját 1,5 deciliterre korlátozzák, és elrendelik, hogy az iskolákban áruljanak alacsony zsírtartalmú tejet.

„Az új táplálkozási irányelvek lehetővé teszik, hogy minden gyerek egészséges és magas tápértékű ételeket fogyasszon az iskolában” – mondta az oktatási miniszter.