Csúcskategóriás CT került Pécsre

A napi gyógyításban is használhat majd a felfedezés

Mivel a korábbi tízéves CT-készülék szerviztámogatása megszűnt, egy vadonatúj eszközt kellett beszerezni. Ez viszont sokkal jobb, mint az elődje.

hirdetés

A Rét utcai klinikai tömbje mellett 1994 óta működő Pécsi Diagnosztikai Központ új CT berendezését a napokban helyezték üzembe. Az eszköz világszerte az egyik legnagyobb szériában értékesített modell, mely 128 kép szimultán felvételére alkalmas, elődjénél jelentősen gyorsabb, gazdaságosan üzemeltethető és sokrétű diagnosztikára alkalmas.

Korszerű nagy érzékenységű képalkotó rendszere lehetővé teszi az általános vizsgálati röntgendózis csökkentését, továbbá speciális dóziscsökkentett rutinokkal rendelkezik gyermekgyógyászati vizsgálatokhoz.

Ez azt jelenti, hogy a gyermek a vizsgálat során alacsonyabb röntgen sugárzás terhelésnek van kitéve. Támogatni fogja a FP-7-es Center-TBI nemzetközi kutatóprogramot, mely a koponyasérülés diagnosztikájáról és nyomon követéséről szól.

A CT mellett egy teljes funkcionalitású képfeldolgozó munkaállomás is működni fog, amivel egyértelműen javul egyrészt a gastrointestinalis (gyomorral és béllel összefüggő)betegségek diagnosztikája, másrészt az onkológiai betegek vizsgálatainak kiértékelése.

Új módszerek alkalmazására kerülhet sor az ideggyógyászati és idegsebészeti betegcsoportokban és az agyi erek vizsgálatában is. Az új készülék pontosan illeszkedik abba a műszeres palettába, mely az egyetemmel szoros együttműködésben a régió progresszív betegellátását európai szinten kiszolgálni képes.