Csúcson a foglalkoztatottság

A közmunkaprogramok felfutása mellett a versenyszféra javuló mutatóinak is köszönhetően emelkedett több éves csúcsra a foglalkoztatottak száma Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

hirdetés

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. makroelemzője az MTI-nek eljuttatott kommentárjában hangsúlyozta, hogy bár a közfoglalkoztatottak száma is növekedett, túlnyomórészt a dinamikusan növekvő reálgazdaság és közelmúltbeli beruházások járultak hozzá a foglalkoztatottság növekedéséhez.

Ennek eredményeként egy év alatt 102 ezerrel, a rendszerváltás óta a legmagasabbra, 4,165 millióra növekedett a foglalkoztatottak száma, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a foglalkoztatottsági arány növekedése egyaránt betudható a nyugdíjkorhatár megemelésének, a közmunkaprogramok felfutásának és a versenyszféra bővülő munkaerő-keresletének.

Megjegyezte, hogy utoljára 2007-ben volt ilyen alacsony, 7,1 százalék a munkanélküliségi ráta.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője az MTI-nek kifejtette: a friss adatok arra utalnak, hogy a gazdasági fejlődés eredményeként javul a munkaerő-piaci helyzet. Hozzátette, hogy bár a március után beinduló idénymunkák eleve kedvezőbb munkaerő-piaci mutatókat generálnak az előző hónapokhoz képest, azonban a javuló tendenciákhoz a közfoglalkoztatás bővítése is hozzájárult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint már tizenhatodik hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.

Az NGM felhívta rá a figyelmet, hogy a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 63,2 százalékra emelkedett, a férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 234 ezer volt, foglalkoztatási arányuk 2,2 százalékponttal, 69,3 százalékra nőtt. A nők közül 1 millió 915 ezren dolgoztak, 53 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A női foglalkoztatási ráta most először haladta meg az 57 százalékot, jelenleg 57,3 százalék.

A minisztérium közleményében arról is beszámolt, hogy a 15-24 éves korosztályban 270 ezren dolgoztak, foglalkoztatási rátájuk így 1,7 százalékponttal, 24,5 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottak számának kimagasló növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak – emelte ki a minisztérium.