Dalosné Tóth Zsuzsanna kapta a Káplár László Jó Ember Díjat

Idén a hátrányos helyzetű gyermekek életének jobbá tételéért tevékenykedő Dalosné Tóth Zsuzsanna kapta a Káplár László Jó Ember Díjat.

hirdetés

A Káplár László Jó Ember Díjat hetedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a hétvégén. Az ünnepség helyszíne a pécsváradi vár díszterme volt.

A díj névadója, Káplár László természetbarátként családjával minden évben elment a Zengőre a bánáti bazsarózsa virágzásának idején, ezért a díjátadás is ehhez az időponthoz igazodik. A várban megtartott ünnepséget követően a résztvevők a Zengőre mentek, hogy a bánáti bazsarózsák társaságában emlékezzenek a díj névadójára és köszöntsék a 2012. évi díjazottat, Dalosné Tóth Zsuzsannát (Budapest).

Dalosné Tóth Zsuzsanna a hátrányos helyzetű gyermekek életének jobbá tételéért tevékenykedik. Az általa létrehozott MINYATA Egyesület révén gyermekek sokasága vehet részt balatoni nyaraláson; továbbá gyermeknapi, mikulásnapi, karácsonyi rendezvények, színházlátogatások adnak feledhetetlen élményt olyan gyerekeknek, akik mindezekből a körülményeik miatt kimaradnának.

Dalosné Tóth Zsuzsanna tanári pályája kezdetétől szervezett szabadidős tevékenységeket: színház- és múzeumlátogatásokat, nyári táborokat. 1997-ben, 15 évvel ezelőtt kezdett önálló táborszervezésbe, nem csak saját tanítványai, hanem rászoruló gyermekek számára. Azóta közel 1800 hátrányos helyzetű gyermeket táboroztatott az általa szervezett csapat, akik 2005-ben megalapították a MINYATA Egyesületet. Az Egyesület még alapítása évében elnyerte a közhasznú fokozatot a Fővárosi Bíróságtól.

Az Egyesület missziója a gyermekek életminőségének javítása. Projektjei a támogatottak társadalmi integrációját célozzák, önkéntesei intenzív értékátadással, alternatív életutak bemutatásával válnak a gyerekek példaképévé. A programok emellett anyagi támogatást is jelentenek a családok, illetve a gyerekeket küldő partnerszervezetek (nevelőotthonok, általános iskolák) számára, hiszen a programokban való részvétel minimális, vagy semmilyen anyagi terhet nem jelent számukra.

Mindezt fáradhatatlan forrásteremtő munkájával, támogatók folyamatos keresésével és hatékony adományszervezési tevékenységével érhette el. Az évek során az Egyesület éves költségvetését megháromszorozta, így lehetővé vált az első projekt (nyári tábor hátrányos helyzetű gyerekeknek) létszámának növelése, majd egy második projekt (térítésmentes színház- és múzeumlátogatás) elindítása. Az Egyesület önkéntesei továbbá létrehoztak és üzemeltetnek egy honlapot, mely segítségével a költségvetés átláthatóvá és ellenőrizhetővé válik, a támogatók ellenőrizhetik adományaik útját, ugyanakkor kommunikációs felületet biztosít a támogatottak és önkéntesek számára is. 2009 óta évközi eseményekkel bővült tevékenységük, egy-egy napos programokat szerveznek a gyerekeknek (az Egyesület „születésnapján”, illetve karácsony előtt, karácsonyfadíszeket készítenek, illetve fákat adományoznak kórházak gyerekosztályainak és rászoruló családoknak).

Az Egyesület önkénteseinek létszáma 2008 decemberére meghaladta a 30 főt, az ő összefogásuk, a kommunikáció folyamatos fenntartása, motiválásuk és munkájuk ellenőrzése szintén nem kis feladat, Dalosné Tóth Zsuszanna az Egyesület elnökeként azonban ezzel is megbirkózik évről évre.

2005-ben a Köz szolgálatáért érdemjel ezüst fokozatával, majd 2009-ben az Oktatási- és Kulturális miniszter Teleki Blanka díjjal tüntette ki, mely díjat évről-évre az „esélyt teremtő pedagógusoknak” adnak át.

A jelenleg 58 éves Dalosné Tóth Zsuzsanna egy súlyos betegség következtében pár éve nyugdíjas lett, így most már minden idejét a hátrányos helyzetű gyermekek életének jobbá tételére fordíthatja.

Dalosné Tóth Zsuzsanna jó ember és egyben példakép, mert a felmerülő akadályok, az érdektelenség, a támogatottak közönye és időnkénti ellenállása sosem szegték kedvét, mindig megújuló erővel volt képes folytatni, illetve újrakezdeni a munkát, az Egyesület tagjainak és önkénteseinek állandó példát mutatva, hogy a tábor az egyre szűkülő források ellenére megvalósulhasson. Hihetetlen energiája, tettrekészsége állandó motivációs tényezőt jelent.

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi tulajdonosai:

Káplár László posztumusz – 2006
Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006
Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007
Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008
László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009
Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010
Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011
Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012