Dán kulturális napok

Számos dán vonatkozású programot rendeznek mától mintegy egy hónapon át a Dán Kulturális Intézet és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. szervezésében Pécsen.

hirdetés

A rendezvények helyszínéül a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed szolgál, ahol már péntektől két kiállítás látogatható.

A Monumental Motion – Koppenhága, a bringások paradicsoma címmel a dán fotós és mobilitás-szakértő Mikael Colville-Andersen fényképei révén ad betekintést a dán főváros kerékpáros kultúrájába. Az Egy fantasztikus történet – Karen Blixen élete és művei című kiállítás pedig 16 tablón magyar nyelvű szövegekkel és rengeteg képpel mutatja be a dán irodalom nagyasszonyának életét és műveit.

A kiállítások mellett az október 15-ig tartó Dán Kulturális Napok alatt Pécsen író-olvasó találkozók, kerekasztal-beszélgetések, filmes, színpadi, zenei és gyermekprogramok várják a látogatókat.

Október elsején Babette lakomájától a Pátriárkáig címmel irodalmi beszélgetésen vehetnek részt a kultúrabarátok Trisse Gejl dán írónővel, majd október ötödikén lesz a dán gyereknap, amelynek során A kis hableány című bábjátékot nézhetik meg az érdeklődők magyar művészek közreműködésével. Ugyanezen a napon 14 órától dán játszóház nyílik eredeti dán játékokkal.

A zenekedvelők számára október 9-én a Kodály Központban Oláh Kálmán zongorista, zeneszerző, és Bolla Gábor fiatal szaxofonos a legjobb európai big bandnek tartott formációval, a dán rádió big bandjével lép fel.

Az eseménysorozat zárásaként október 15-én Jan Gehl dán építész és várostervező Cities for People című, rövidesen magyarul is megjelenő, világszerte bestsellernek számító könyve kapcsán tartanak pódiumbeszélgetést. A pécsi rendezvényen szociológus, környezetpszichológus, médiakutató, városfejlesztő és a könyv lektora beszél arról, miként változtatja meg a kerékpáros közlekedés fejlesztése vagy a közterek megújítása Európa városait.

Hanne Tornoe a Dán Kulturális Intézet igazgatója elmondta, a programsorozatot azért tartják Pécsett, mert a rendezvényeknek remek helyet biztosít a baranyai megyeszékhely kulturális központja, valamint a dél-dunántúli város lakói meglátása szerint különösen fogékonyak más nemzetek művészeti eredményeire.