Debrecenből elindult az első milánói járat

Megérkezett Debrecenbe a Wizz Air első milánói járata vasárnap délelőtt, ezzel London és Eindhoven után már három útvonalon közlekednek a diszkont légitársaság gépei Debrecenből – jelentette be Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

Az újabb desztinációkkal Debrecen és a régió lakói előtt új távlatok nyílhatnak meg az európai utazásban: Eindhovenből Hollandia és Belgium nagyvárosai, illetve Németország és Franciaország határ menti nagy ipari és közlekedési központjai könnyedén elérhetők. A milánói járat jelentőségét pedig – a közkedvelt olasz turistaközpontok, síparadicsomok közelsége mellett – az adja, hogy a Malpensa nemzetközi repülőtér közvetlen kapcsolatot biztosít a világ szinte valamennyi pontjára – magyarázta Kósa Lajos.

A politikus utalt rá, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a légiforgalmi törvény módosítása. Ezzel kapcsolatban kezdeményezik, hogy – a budapesti Liszt Ferenc repülőtérhez hasonlóan – az összes hazai nemzetközi, schengeni határral rendelkező repülőtéren a katasztrófavédelmi feladatok ellátását, a légtérfelügyeletet és a repülőtér-biztonsághoz kapcsolódó feladatok ellátásáról az állam gondoskodjon.

Ezzel a debreceni repülőtér szükség esetén a Liszt Ferenc repülőtér kitérő repülőtere lehetne – tette hozzá Kósa Lajos.
Újhelyi József, a Wizz Air repülőtér-fejlesztési vezetője a milánói járat landolása után elmondta: a Wizz Air a londonival együtt mostantól három járatot üzemeltet a debreceni repülőtérről. A várakozások szerint a következő évben százezer utas utazik majd ezeken az útvonalakon.

Elmondta azt is, hogy a társaság honlapján az eindhoveni és a milánói járatokra 4990 forinttól, a London-lutoni járatra 9990 forinttól lehet helyet foglalni.

Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte az eindhoveni és a milánói járatok indulását, amit reményei szerint a jövőben újabbak követnek majd.

A debreceni repülőtér személyforgalma a tavalyi 30 ezer után 2012-ben meghaladja az 50 ezer, 2013-ban pedig várhatóan átlépi a 100 ezer utast is – tette hozzá.

A milánói járattal egyetlen átszállással bármilyen tengerentúli desztináció elérhető Debrecenből – tette hozzá Herdon István.

Pécsnek is lehet hamarosan nemzetközi reptere. Ahogy azt korábban megírtuk, a Pécs-pogányi reptér vezetői három légitársasággal és két utazási irodával is tárgyalnak arról, miként tudnának új országok felé nyitni. Jövőre bolgár, olasz, görög, valamint montenegrói célállomásokkal is számolnak, de a közkedvelt két adriai üdülőváros, Split és Dubrovnik szintén a lehetséges célok között van.

A Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetője, Dragovácz Márk novemberben azt mondta, a repülőjegy és a hozzá kapcsolódó illeték 40-50 ezer forintba kerülne Pécsről a két utóbbi városba, szerinte ez azért is célszerű lenne, mert autóval több órás utat kell megtenni, míg a levegőben mindössze 75 percet kellene töltenie az utazónak.

  • Kosaras

    Szeretném ha hasonlót hallanék a pécsi reptér felől is. Megint nagy a csend, az eszéki is üzemel!!