A város bukik a magánparkolókon

Egyre népszerűbbek a magánparkolók: szinte a belváros minden szegletében rábukkanunk egy üres telekre, amelyen nagyüzemben végzik a parkoltatást. A kisebb-nagyobb területeken akár 49 forintért is kínálnak már helyet. Pécs bukik a bizniszen.
Több olyan építkezési területet is parkolóként üzemeltetnek, amelyeknek beépítése évek óta napirenden van. Így van ez a Rákóczi út és a 6-os út kereszteződésének két oldalán, vagy éppen a Jókai utcában. De lelhetünk ilyen helyre a Király utcában, legújabban pedig a Vásárcsarnok mögötti placcon kínálnak parkolót a hétvégi bevásárlásokhoz.
Van, ahol már 49 forintért kínálnak egy óra várakozást, másutt azonban fél óráért elkérnek 180 forintot is.

hirdetés

Mindezek mellett például havi, napi vagy éves bérletet is kínálnak – például háromezer forintba kerül egy hónap az egyik parkírozóban. A magánvárakozókban rendszerint nappal felügyeletet is biztosítanak, s így – bár semmire nincs garancia – nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket.

E területek általában tele is vannak a nyomott árnak köszönhetően, a mélygarázsokban azonban sokszor van elegendő beálló, koránt sincs azokban akkora tumultus, mint felszíni társaik esetében.  A magánparkolók megjelenése azzal jár, hogy a városi parkolási cég jóval kevesebb bevételhez juthat. Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. pr-menedzsere közölte: a korábbi években csökkenő tendenciát mutattak a parkolásból származó bevételek, amelynek egyrészt az az oka, hogy az emberek ma már a lehető legkevesebb időt töltik a közterületeken található fizetős helyeken, másrészt pedig egyre több a foghíjtelken kialakított magántulajdonú parkolók száma is.

Ugyanakkor – tehetjük hozzá – a csökkenő bevételekhez hozzátartozhat is, hogy az elmúlt években nyílt csak lehetőség arra, hogy ne csupán félórás jegyet lehessen váltani. Így korábban számtalanszor előfordult, elfordulhatott az, hogy ugyanazért a helyért kétszer fizettek fél órán belül: nem feltétlenül töltötték ki ugyanis a félórás időintervallumot az autósok.