Több hajléktalant tudnak ellátni

Kétszáz fős nappali melegedőt és népkonyhát hoz létre a Támasz Alapítvány a Névtelen utcában, emellett krízisszállót is nyit a Dugonics utcában jövő év elején. A hajléktalanok ellátásáért felelős szervezet ezzel növelni tudja az ellátottak körét. Szükség is van rá, mondja a szervezet vezetője.

hirdetés

Mint azt Fonai László, az alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta, Sándor utcai, 150 fő kiszolgálására alkalmas melegedőjük és népkonyhájuk több szempontból sem volt előnyös. Egyrészt lakóházak közvetlen közelében (a szomszédok ablakai alatt gyülekeztek a rászorulók), másrészt a város egyik nagy autóforgalmú pontján állt az ingatlan.

Ezt a melegedőt kiváltva Fonai László jelezte: a Névtelen utcában, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.-től bérelt ingatlanban nyitnak nagyobb, 200 fő étkeztetésére és pihenésére alkalmas teret 2012 elején. Az ingatlan saját udvarral rendelkezik, kevésbé forgalmas, s kényelmesebb is a hajléktalanok számára. Ugyanitt 28 férőhellyel átmeneti otthont is létrehoznak.

Emellett a Dugonics utcában idényjelleggel krízisszállót nyitnak, ugyancsak jövő év elején, ahol ötven rászorulót fogadhatnak. A szálló november 1-től április 30-ig tart nyitva.

A Támasz Alapítvány jelenleg hat helyen működtet népkonyhát, férfi és női átmeneti szállást, ápoló otthont, éjjeli menedékhelyeket. Mostanáig intézményeiben egyidejűleg 450 hajléktalant tudott fogadni. Az utcai szociális munkával együtt a szervezet körülbelül ezer hajléktalannal áll kapcsolatban.

Az alapítvány elnöke a pécsi hajléktalan-ellátásról szólva megjegyezte: a rászorulók száma stagnálást mutat, de megfigyelhető, hogy sokkal többen térnek már be a közös terekre, mint korábban. Népszerűbbek lettek a melegedők, a népkonyhák, s a hektikus időjárás miatt már nemcsak télen, de a forró nyári napokon is szükség lenne krízisközpontokra.