Demonstráltak az utcazenészek

Csütörtökön tárgyalja Pécs képviselő-testülete a környezeti zajvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotását. Mint arról korábban beszámoltunk, ebben szabályoznák többek között az utcazenészek köztereken történő szereplését is. A rendeletalkotók szerint, a belvárosi hivatalok környékén korlátoznák ezt a tevékenységet a hatékony munka érdekében. A zenészek eközben attól tartanak, hogy kiszorulnak a belvárosból.

hirdetés

– Vannak olyan helyszínek a belvárosban, ahol zavaró lehet az utcazenészek megjelenése. Ezért szabályozná a város rendeletben ezt a tevékenységet a közintézmények környékén –nyilatkozta nemrég a Pécs TV-nek a pécsi Polgármesteri Kabinetiroda vezetője.

A városházán úgy vélik, az utcazenészek, akár az önkormányzatban, akár a környező kórházakban folyó munkát vagy éppen a gyógyulást zavarhatják, ezt megakadályozandó, a rendelettervezet szerint az érintett épületek 50 méteres körzetében nem lehetne zenélni.

– A zenészeknek nincs más választásuk Pécsett, mint kijönni az utcára – nyilatkozta a városi televízió Pont Ma című híradójának egyik muzsikusok egyik képviselője. Fekete Kálmán, a PMD Blues Band tagja szerint sok társuknak nincs máshol fellépési lehetősége, mivel városunkban nincsen olyan klub-hálózat, mint a világ nagyvárosaiban.

Az ismert blues-zenész szerint először szakmai képviselet kellene a zenészeknek, majd aztán jöhet a szabályozás.

A rendelettervezet miatt hétfő délutánra demonstrációt szervezett a „Miért ne?!” csoport a Széchenyi térre – mint mondják – nem a szabályok ellen, hanem az utcazenélés melletti kiállásért.

– Egyes intézmények mellett mi is úgy gondoljuk, hogy nem lenne etikus “utcazenélni”, ilyen például oktatási időszakban az oktatási intézmények, vagy az olyan irodák, ahol csend kell a munkavégzéshez – fejtette ki még az esemény előtt a Pécs TV stábjának Kovács Attila, megjegyezve, nem szeretnék, ha kiszorítanák őket a belvárosból.

Egyébként a tervezet szerint a városvezetés csak munkaidő alatt korlátozná a zenészek tevékenységét a belvárosban.