Három órát ültek a Leőwey gimnáziumban

Biztos helyük marad

Ülődemonstrációval tiltakoztak a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulói a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön. Közben egyetemisták a városháza körül alkottak élőláncot Pécsett.

hirdetés

A baranyai megyeszékhely középfokú oktatási intézményének több száz diákja az iskola dísztermében gyűlt össze az első három tanóra idejére, hogy nemtetszését fejezze ki az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentése, és a “röghöz kötés” miatt.

Szónokaik azt hangoztatták, hogy azért jelentkeztek gimnáziumba, mert tovább akarnak tanulni, nem számítottak rá, hogy időközben kiderül: “tanulni csak az tud majd, akinek pénze is van rá, vagy vállalja az eladósodást, a röghöz kötést”.

Ezzel egy időben tiltakozó egyetemisták a városháza körül alkottak élőláncot, s csendben demonstráltak. A nevelési központnál szintén volt tüntetés volt a büfé előtt.

Nézze meg videónkat, ami a Leőwey-ben készült! 

A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tantestülete nyilatkozatot tett közzé a felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatos tervezett változtatásokról:

“Kedves Diákjaink, kedves Szülők!

Mi, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanárai mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormányzat újra csökkenteni kívánja a felsőoktatásba felvehető hallgatók számát és ezen belül – a tavalyi év után ismét, és annál sokkal drasztikusabban – az állami finanszírozású helyek számát.

Ezzel a fiatalok sokasága számára válik elérhetetlenné a továbbtanulás, annak valóra váltása, amire évek óta készülnek. Pedig terveik megvalósítása nem csupán számukra jelentené a biztosabb, emberibb, vágyott jövőt. Ezeknek a terveknek a megvalósításától függ mindannyiunk jövője, az ország jövője is.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a kormány által felajánlott diákhitel nem valódi megoldás, mert felvételével a hallgatók már pályájuk kezdetére eladósodnak. Épp akkor, amikor családalapításra, lakhatásra, gyermeknevelésre kellene a pénz.

Miközben a szorgalmas tanulás, a célok eléréséért végzendő kemény munka fontosságát továbbra is hangsúlyozzuk, aggódunk tehetséges, okos fiataljainkkért. Nemcsak tanítványaink szaktárgyi tudásáért érzünk felelősséget, hanem sorslehetőségeikért, céljaik megvalósíthatóságáért is. Egy egész nemzedék jövőjét sodorja veszélybe a kormány döntése, vagy készteti arra legjobbjait, hogy külföldön, például valamelyik uniós országban folytassák felsőfokú tanulmányaikat.

Mi, tanárok diákjainknak és szüleiknek egyaránt kijelentjük, hogy a kormány döntéseivel nem értünk egyet, a kialakult helyzetben a diákok és a szülők mellett állunk. Támogatjuk diákjainkat és a szülőket abban, hogy érdekeiket, mint össztársadalmi érdeket is, minden alkotmányos eszközzel érvényesítsék.

A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának és Szakközépiskolájának tantestülete”

MTI/PecsMa.hu