Sok a digitális analfabéta

A kormány egyre több lehetőséget ad a digitális világban való részvételre, de fontos, hogy a polgárok és a vállalkozások éljenek is ezzel – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint ezt hangsúlyozta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár egy hétfői budapesti szakmai konferencián.

hirdetés

Az elmúlt évek eredményeit ismertetve a helyettes államtitkár említette a kormányzati hálózat, a géptermek és az alkalmazások sikeres konszolidációját. A nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvény kapcsán azt hangsúlyozta, hogy sikerült visszaszerezni a kritikus nyilvántartásokat és az érintett alkalmazások esetében kizárólagossá tenni az állami üzemeltetést.

A közlemény szerint a helyettes államtitkár kiemelte azt is, hogy az egységes projekttámogatási rendszer bevezetésével felgyorsult az uniós projektek korábban 2-3 éves lemaradásban lévő kifizetése, és lehetővé vált a rendelkezésre álló források maradéktalan felhasználása.

Solymár Károly Balázs értékelése szerint nagy előrelépést jelentett az információbiztonságról szóló törvény tavalyi elfogadása, amely piacélénkítő hatással is bír, hiszen az előírt feltételek teljesítéséhez sok esetben fejlesztésekre lesz szükség. Hozzátette azt is, hogy a piaccal együttműködve számos nagy volumenű fejlesztésbe kezdett a kormány. Így a magánszféra bevonásával működik már az e-útdíj rendszere, de közös erőfeszítéssel valósul meg a nemzeti mobilfizetés és az országos szélessáv-fejlesztési program is.

A helyettes államtitkár előadásában arra is kitért, hogy a kormányzati elektronikus szolgáltatások terén is számos újítást vezettek be. Az egyablakos ügyintézés érdekében például egységes követelményrendszert dolgoztak ki, és rövid időn belül elindulhat a kormányzati hitelesítés szolgáltatás is. A már elérhető Kormányzati Felhő a közszféra intézményei számára kínál költséghatékony és biztonságot adó géptermi kapacitást, magas színvonalú üzemeltetési környezettel és hatékonyabb működtetést adó géptermekkel.

Komoly társadalmi probléma, hogy az uniós szinten is kiváló hálózati lefedettség ellenére a hazai lakosság csaknem fele digitálisan írástudatlan. A motiváció, az oktatás, a hozzáférés és az infrastruktúra együttes és párhuzamos megteremtése, fejlesztése hozhat változást – hangsúlyozta az NFM tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár.

A Szélessáv Közhasznú Alapítvány és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által rendezett konferencián a kormányzat a gazdasági és társadalmi szereplők bevonásával folytatott eszmecserét arról, hogy hogyan, milyen fejlesztésekkel és ütemezéssel, milyen vállalati, társadalmi támogatással és együttműködéssel, milyen eredményekkel és hatással valósíthatóak meg a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában rögzített célok – áll a tárca közleményében.