Díj a kulturális negyednek

Több jut kultúrára?

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága (a világ legnagyobb civil műemlékvédelmi bizottságának magyar tagja) 2006 óta évente ítéli oda a szervezet által legkiválóbb műemlék helyreállításokért az ICOMOS-díjat. 2013-ban a díjat az Európa Kulturális Főváros program keretein belül felújított Zsolnay Negyed nyerte el, a budapesti Szent Lukács Fürdő mellett.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és tovább örökítésük érdekében.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Zsolnay Negyed kapcsán méltatta a közel nettó 11 milliárd forintból megvalósuló projekt összetettségét, a megvalósítók, tervezők, kivitelezők munkáját, a barnamezős beruházás sokoldalú közösségi megoldásait (kulturális és oktatási felhasználás).

A bírálatban a megvalósítással kapcsolatban az alábbi dicsért olvasható a tervezők, kivitelezők, megvalósítók és a megrendelő számára:

„A Zsolnay Kulturális Negyed és a Zsolnay Mauzóleum együttesének hasznosítása és helyreállítása kitűnő példa a műemlékek tulajdonosai, hasznosítói, használói számára elhagyott iparterületek revitalizációjára, bizonyítva a barnamezős beruházások páratlan lehetőségeit.”

A díjazást április 18-án a Nemzetközi Műemlékvédelmi Világnap alkalmából hirdette ki Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. A díj keretében odaítélt bronz plakett várhatóan 2013. május első felében, ünnepélyes keretek között kerül elhelyezésre a Zsolnay Negyedben.

A projekt menedzsment feladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. büszke arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed beruházása ismét egy kiemelkedő díjban részesült, továbbá, hogy a bírálatban visszatükröződik a pályázat azon pontja, mely Közép-Európa legnagyobb méretű történelmi, kulturális, művészeti értékmentését tűzte ki céljául.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. köszöni a sikeres munkát a tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőnek és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a Zsolnay Kulturális Negyed sikeréhez, megvalósulásához.

Hirdetés