Díjazták a Dél-Dunántúli Gépipari Klasztert

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által alapított Szakképzési Díj 2014. évi fődíját a Kooperáció kategóriában a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter „ELEMÉR projekt – Elköteleződés – Együttműködés – Értékteremtés” című pályázata nyerte.

hirdetés

A Díjat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől dr. Hüse István, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK) elnöke és Csirke Balázs szakképzés-fejlesztéséért felelős DDGK elnökségi tag vette át.

A Díj azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, melyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon.

A Díj méltó elismerése a Klaszter 2011-es alapításakor kitűzött szakképzés-fejlesztési célok érdekében eddig elvégzett munka eredményének, és visszaigazolása a minőségnek. A Klaszter célja ebben egy olyan fejlesztési program megvalósítása, amely által a gépipari szakmákban a képzés a vállalkozások valós szükségleteinek megfelelőbben alakul.

A Klaszter aktivitása és programja operatívan is foglalkozik azzal, hogy több, képzettebb, és munkaerő piaci szempontból alkalmasabb gépipari szakember kerülhessen a vállalkozásokhoz.

A pályázat tartalmazta a Klaszter képzésfejlesztési stratégiájának, cselekvési terveinek, kidolgozott operatív programját és a szakképzési feladatokhoz szükséges eszközök leírását – melyek alapján a Klaszter komplexen képes részt venni a közép- és felsőfokú képzés feladataiban. A díjazott pályázat tartalmazta a duális (közép- és felsőfokú) képzésben elért eredményeket is.

A zsűri szerint a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter pályázata kiemelkedő volt. A díj értékét emeli, hogy a kooperáció kategóriában nyolc jelölt volt – annyi, mint a további két kategóriában („Motiváció” és „Innováció”) összesen.

A DDGK pályázatát tehát erős versenyben ítélte a zsűri a legjobbnak – olyan pályázók munkái közül, mint az Audi, Bosch, LuK Savaria.

A 25 tag alkotta DDGK (www.ddgk.hu) a dél-dunántúli régió legnagyobb klasztere, mind árbevételét, mind a foglalkoztatottak számát tekintve.

A Klaszter fő célja -a szakképzés-fejlesztés mellett- a tagok üzleti eredményességének, hatékonyságának fejlesztése az együttműködésen keresztül, amiben beletartozik a más ágazatokkal és klaszterekkel való kapcsolatrendszer fejlesztése, és a közös érdekképviselet is.

A díjazott munka KOOPERÁCIÓ kategóriában aratott sikere, azért is szimbolikus, mivel a klaszter már önmagában is kooperáció, és az együttműködés az, ami a díjjal elismert teljesítményt lehetővé tette. A Klaszter tagjai önmagukban, egyedül, erre, vagy ilyen eredmény elérésére nem biztos, hogy képesek lettek volna.