Disznóságok miatt dugulhat a csatorna

A téli disznóvágások időszakával beköszöntött a házi húsfeldolgozáshoz köthető üzemzavarok, szennyvízcsatorna-dugulások ideje is. Pécs külvárosi, családi házas övezeteiben és a környező településeken ilyenkor gyakrabban kerül zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék a nem ipari terhelésre épített csatornákba.
A Tettye Forrásház szolgáltatási területén mintegy 30 központi szennyvízátemelő gyűjti össze és továbbítja a szennyvizet az alacsonyabban fekvő területekről a pécsi szennyvíztelepre, főként ezeknél a szivattyúknál okoznak üzemzavart a megakadó csontdarabok, belsőségek. A szüret és a szeszfőzés időszaka is „veszélyes” a berendezésekre, akkor törköly, seprő és gyümölcsmag dugíthatja el a vezetékeket, akaszthatja meg a szivattyúkat.

hirdetés

A szolgáltató arra figyelmeztet, ahogy a lefolyó szilárd hulladék eltüntetésére sem alkalmas, a zsíros szennyeződések is túlterhelést okoznak a rendszer számára, kemény, szappanszerű lerakódásokat létrehozva leszűkíthetik, elzárhatják a szennyvíz útját a házi vezetékekben és a közcsatornában egyaránt. A Tettye egy speciális járműve vasárnap kivételével az év minden napján az utcákat járja és a vezetékeket tisztítja, a szakemberek pedig átlagosan tíznaponta ellenőrzik a központi szennyvízátemelőket.

A rendkívüli dugulás-elhárítások és csatornajavítások nemcsak előre nem tervezett költséget jelentenek a szolgáltató számára, a felelőtlen csatornahasználók a hálózat üzemelését, a tisztítási technológia biztonságát is veszélyeztetik.

Strandlabda, útjelző bólya, kulcs, gyerekjáték, akkumulátor – a közös bennük, hogy valamennyi tárgy csatornarelikvia, a pécsi szennyvízhálózatban találják a vízszolgáltató munkatársai. A tapasztalatok azt mutatják, gyakorlatilag minden a csatornába kerül, ami csak lefér a vezetékeken.

Mi nem kerülhet a csatornába?

Tilos a szennyvízcsatornába bevezetni környezetre veszélyes anyagokat, dugulást okozó szilárd vagy nehezen oldódó hulladékot, illetve olyan folyékony hulladékot, amely nem a víz felhasználása során keletkezett! Nem kerülhet a csatornába például: zsír, olaj, benzin, festék, oldószer, vegyszer, építési törmelék, homok, ruhanemű, játék, eldobható pelenka, tisztasági betét, felmosó fej, macskaalom, műanyagflakon, kő, csont, gyümölcsmag, fémkupak.