A DK a pedagógusok béréért aggódik

Pécsett nincs gond

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét.

hirdetés

Arató Gergely, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány a jövő évi költségvetésben elválasztja a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok fizetését a mindenkori minimálbértől.

Ez azt jelenti, hogy ha jövőre esetleg emelkedne a minimálbér, a pedagógusok fizetése akkor sem fog emelkedni – fejtette ki. Hozzátette: a tanárok ezzel éves szinten akár 60-70 ezer forinttal kevesebbet fognak kapni jövőre az államtól.

Arató Gergely véleménye szerint a kormány ezzel minden pedagógusoknak tett korábbi ígéretét megszegte, üres hazugsággá téve a pedagógusi életpálya-modellt. A DK felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a pedagógusok jelentős bércsökkentését eredményező intézkedést – közölte.

Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetést megalapozó törvény azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. Az előterjesztést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán az MTI-nek azt mondta, a pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben.