Bulival köszöntjük a horvátokat

Egyedülálló rendezvényre készül Pécs 2013. június 30-án. Horvátország uniós csatlakozásának előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású ünnepséggel köszönti a 28. európai tagállamot.

hirdetés

Az esemény házigazdája Pécs városa, valamint Vujity Tvrtko, Pécs Város Jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája lesz. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Magyarország miniszterelnök-helyettese, Navracsics Tibor.

Az ünnepség során kétnyelvű szentmisét celebrálnak, horvát és magyar kultúrcsoportok, komoly és könnyűzenei együttesek lépnek fel. Az este sztárvendége pedig Horvátország egyik legismertebb könnyűzenei csapata, a Srebrna Krila.

A programot határon átívelő biciklis találkozó is színesíti: Pécsről és Eszékről egyszerre indul egy-egy 100 fős csapat, a pécsi delegációt Nagy Csaba alpolgármester vezeti, míg az eszéki csapat az eszéki alpolgármesterrel kerekezik be Pécsre, az ünnepség helyszínéül szolgáló Széchenyi térre.

A rendezvény egyedisége abban rejlik, hogy egy másik országban élő államalkotó nemzetiségi kisebbség a többségi társadalommal együtt köszönti saját anyaországát az unióba lépés alkalmából. Ilyen jellegű rendezvényre tudomásunk szerint Európában máshol nem kerül sor. Az esemény együttműködő partnere a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa, jelen lesz Horvátország magyarországi nagykövete, pécsi főkonzulja, és részt vesznek Horvátország és a horvátság más képviselői is.

A remények szerint a program tovább erősíti az évszázados horvát-magyar barátságot, és a jószomszédi kapcsolatokat.

A részletes programsorért KLIKK IDE!

  • Hotter

    Szerencsétlenek legalább gumicsizmát huzzanak előtte…

  • gotovo

    Plavi! Sve u redu! GRAT!