Drámai halpusztulás

Drámai halpusztulás következett be a Dráva egyik mellékfolyójában, a Fekete-vízben. A Kémes és Vidéke Horgászegyesület szerint több mázsa hal pusztult el. Egyszerűen menekültek volna a vízből.

hirdetés

– Ugráltak ki a halak a partra, azokat fogdosták össze madarak ezrei – mondta a Fekete-víz egyik szakaszát kezelő kémesi horgászegyesület elnöke, Csöme Péter. – Nagyon szomorú a látvány, hatalmas csukák pusztultak el, de a domolykó, harcsa, sügér, dévérkeszeg is áldozatul esett a mérgezésnek.

Bár rengeteg dögöt szedtek ki, nagyon sokat levitt a víz a Drávába is, így csak egy részét tudták begyűjteni. A pusztulás múlt hét kedden kezdődhetett.

– Gyerekkoromban rendszeresen megmérgezte a szigetvári konzervgyár a folyót, azt nem tudom, most mi történt – mondta. – Feltételezéseim vannak, de nem vádolok senkit. Az biztos, hogy szürkés, zöldes, habos volt a víz és a halak megfulladtak, mert nem jutottak elegendő oxigénhez.

Az elnök szerint a víz már kitisztult, de a döglött állatokat még mindig gyűjtik a parton. Kerestük a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, későbbre ígértek tájékoztatást.

Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva program kormánybiztosa sajtóközleménye:

“A reggeli órákban értesültem arról, hogy az Ormánság területén átfolyó Fekete-vízben aggasztó méretű halpusztulás történt. Ezért ma reggel, mint az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos haladéktalanul tájékoztatást kértem – a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójától, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójától, valamint a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától – a kialakult helyzetről, annak okairól és a lehetséges megoldásokról. Az Ormánság fellendítésének munkája forog veszélyben akkor, amikor valaki vagy valakik károkozó tevékenysége veszélyezteti a terület természeti értékeit és élővilágát, ezért a leghatározottabban fellépek ennek védelmében”