Domingo átveheti Pécs kulturális nagydíját

Plácido Domingo operaénekes ma veheti át Valenciában Pécs kulturális nagydíját, amelyet 2011 elején ítélt neki a baranyai megyeszékhely közgyűlése.

hirdetés

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kitüntetéssel járó oklevelet és Zsolnay eozin alkotást Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere készül átadni a világhírű spanyol tenornak a művész valenciai operaházban tervezett esti fellépését követően.

A bizottsági elnök felidézte, hogy a tavaly január végén alapított díjat Pécs azoknak adományozza, akik életükkel, munkájukkal, tehetségükkel kiemelkedően járulnak hozzá a város szellemi és kulturális gyarapodásához. Plácido Domingo kitüntetéséről már tavaly februárban döntöttek, a díj átadását eddig a tenor elfoglaltságai és korábbi betegsége akadályozta meg.

Hoppál Péter az operaénekest méltatva elmondta, hogy Domingo két alkalommal, 2008-ban és 2009-ben is fellépett Pécsen, a legutóbbi koncertjét megelőzően pedig a baranyai megyeszékhely adott otthont az általa alapított Operalia nemzetközi operaénekes-verseny elő- és középdöntőinek.

A politikus hangsúlyozta: Plácido Domingo azzal, hogy elvállalta a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program fővédnöki tisztét, “vitte a város kulturális üzenetét”, ezzel pedig jelentősen hozzájárult Pécs és rendezvényei népszerűsítéséhez.