Döntött az MSZP elnöksége, a párt beáll Márki-Zay Péter mögé

Márki-Zay Péter

Délelőtt Tóth Bertalan társelnök még csak azt jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesterre szavazott az előválasztáson, de azóta megszületett az MSZP elnökségének döntése is: a párt Márki-Zay Pétert támogatja Dobrev Klárával szemben.

A párt erről szóló közleménye azt írja, 2022-ben megvan az esély arra, hogy a Fidesz-rendszerét le lehessen váltani, „és erre azzal a miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esély, aki képes az új többséget maga mellé állítani”. Úgy vélik, Márki-Zaynak van nagyobb esélye a 2022-es győzelemre, „bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel”.

Az MSZP azt várja el a közös miniszterelnök-jelölttől, hogy

  • mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító országot építő programot képviseljen az alacsony magyar fizetések felzárkóztatásával, a rabszolgatörvény eltörlésével, a szociális háló megerősítésével, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásával, a lakhatási válság felszámolásával, a közfinanszírozott oktatás és egészségügy megerősítésével és minőségének javításával;
  • legyen elkötelezett a korrupció megszüntetése, a magyar embereket megkárosítók felelősségre vonása, valamint Magyarország nemzetközi tekintélyének helyreállítása iránt.

A pártok közül eddig a Momentum állt be Márki-Zay mögé.