Drogok, alkohol, diszkó – indul a vakáció

Megannyi veszély leselkedik a tizenévesekre a szünidő alatt, és sajnos időről időre akadnak, akik baleset nélkül nem ússzák meg a nyarat. A baranyai rendőrség május 24-én több mint hatszáz pécsi és baranyai tizenévesnek szervezett tájékoztatót. Többek között közlekedési veszélyekre, az alkohol és a drogok pusztító hatásaira hívták fel a diákok figyelmét.

hirdetés

Pécsi és a megyeszékhely környéki településekről több mint hatszáz hetedikes-nyolcadikos és középiskolás diákkal telt meg csütörtökön az Expo Center színházterme, hogy a vakáció előtt a legfontosabb veszélyekről tájékozódjanak.

Nem sokat kertelt előadásában Böröcz Károly alezredes, a pécsi rendőrség közlekedési osztályvezetője, hiszen sokkoló képeken mutatta be a fiataloknak, mihez vezethet egy be nem csatolt öv, egy gyorshajtás, egy motoros ámokfutás, egykerekezés. Elmondta: egy meggondolatlan cselekedet egy egész életet, sőt egy egész család életét romba döntheti.

Brutális balesetek

A balesetekről készített fotók segítségével részletesen mesélt azok körülményeiről azt érzékeltetve, hogy a leghétköznapibb élethelyzetek is brutális végeredménnyel zárulhatnak, ha nem figyelnek oda a közlekedők egy stoptáblára, egy öv bekötésére vagy az útviszonyokra. Nem győzte hangsúlyozni: soha ne üljenek bódult, részeg sofőr vezette autóba, s lehetőleg ne is engedjék vezetni.

Jól ismeri a fiatalokat Buda Péter, a régiós mentőszolgálat orvos igazgatója is abból a szempontból, hogy milyen hatásai vannak az alkoholnak, a drogoknak a szervezetre. Mint mondta, a szünidő alatti bulik, nyaralások során általában szabadabbnak érzik magukat a tizenévesek, veszélyérzetük mintha nem is lenne; emiatt pedig gyakoriak az eszméletvesztésig tartó lerészegedések, a kábítószerek miatt szükségessé váló kórházi ellátások.

Minden harmadik próbálgatja a drogokat

Azt mondta, a 17-18 évesek több mint egyharmada kipróbált már drogot, s legtöbben éppen a szünidő alatt nyúlnak szerekhez – ez magába kódolja a tragédiákat, tette hozzá. Elég egy füves cigi is – mondta – ahhoz, hogy valaki egy hétre kórházba kerüljön, és órákig 160 legyen a pulzusa. Felhívta rá a figyelmet, hogy az ismert, a fiatalok által gyakran használt szerek minősége más és más lehet, ami nem várt következményekkel járhat.

Bár könnyedebb téma, de Buda Péter a napozás, strandolás veszélyeire is felhívta a figyelmet. Elmondta: nyaranta napi rendszerességgel kell menteni a fiatalokat, vagy mert vérző sebeket szereznek, töréseket szenvednek a stégek, vízi biciklik, medencepartok környékén, vagy mert napszúrást kapnak, elájulnak a napon való alkoholizálástól.

Van, hogy mentőt sem hívnak az eszméletlenhez

Azt mondta, felhevült testtel vízbe ugrani kifejezetten tilos, hiszen szívmegállást okozhat a meggondolatlanság; a sekély vízbe való fejesugrás után pedig a szerencsétlenebbeket úgy kell kihúzni a vízből, s életük végéig tolószékbe kerülnek, csak mert vagy kivagyiságból, esetleg alkohol hatása alatt nem mérték fel kellően a körülményeket.

Érdekességként az orvos igazgató hozzátette: minden esetben, ha baj van, hívják a fiatalok a mentőket! Volt már rá példa ugyanis, hogy azért halt meg valaki légzésbénulásban, mert a társa „nem akarta nagy dobra verni” a másik rosszullétét, vagy nem akarta, hogy a szülők ledorgálják őket.

Tudják, hogy nincs minden rendben

A lapunk által megkérdezett diákok mindegyike iskolai szervezésben érkezett a rendezvényre, de egyikük sem érezte tehernek az előadásokat. Egyikük, egy bizonyos tizenhat éves Zsófia azt mondta, főleg a közlekedési balesetekről, és a kábítószerek, az alkohol pusztító hatásairól szóló tájékoztatók rázták meg. Ő, mondta, bár nem drogozik, számos olyan buliban vett részt, ahol egyik-másik társa „beájult” a szertől.

Viktor, az egyik Pécs környéki iskola nyolcadikos tanulója azt mondta, most vett rész először ilyen tájékoztatón, s megdöbbenve tapasztalta, milyen kis apróság elég egy tragédiához. Bár a hátsó ülésen nem szokta bekapcsolni a biztonsági övet, a látott megrázó beszámoló hatására nem lesz rest.

A program zárásaként a fiataloknak a készenléti rendőrség tűzszerészei magyarázták el a kézigránátokkal, bombákkal kapcsolatos, például második világháborús bombák megtalálása esetén használható tudnivalókat, majd a mentők tartottak bemutatót. Ezt követően a rendőrség bevetési osztálya rendezett nagyszabású bemutatót.