Drogos és ittas sofőrökre vadásznak

Csütörtöktől szombatig újabb TISPOL-akciót tart a rendőrség a baranyai utakon. A kiemelt közlekedésbiztonsági ellenőrzés az ittas és a bódult vezetők kiszűrésére koncentrál – tájékoztatott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

hirdetés

Képünk illusztráció

Egyúttal arra hívják fel a figyelmet, hogy a közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén azonban, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően más járművek vezetőivel szemben is intézkednek a rendőrök.

Az ittas vezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. Az ezredforduló óta az összes személysérüléses baleseten belül az ittasan okozott közúti balesetek aránya növekedett.

Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-et okoztak ittasan, 2009-re ez a szám 13-ra változott, ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik személysérüléses balesetet alkohol hatása alatt okoznak. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb, a 25 százalékot is meghaladja.

A személyi sérüléses baleseteket vizsgálva megállapítható, hogy Baranya megyében ugyanakkor javulás tapasztalható a mutatókban.

Míg 2010-ben összesen 557 személyi sérüléssel járó baleset történt, melyek közül az ittasság a balesetek okozójánál 60 esetben, tehát 10,77 %-os arányban merült fel közreható tényezőként, a megelőző évben ezen arány 14,41 %-os volt (területi megoszlás: Pécs 46,6 %, Komló 18,3 %, Mohács 8,3 %, Siklós és Szigetvár 13,3-13,3 %).

Az ittasan okozott balesetek közül halálos kimenetellel egy, súlyos sérüléssel 22, könnyű személyi sérüléssel pedig 37 baleset végződött.

Hazánkban a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés szerepe, a közúti balesetek bekövetkezésében ma még nem számottevő, ugyanakkor a kábítószer fogyasztás növekedése miatt e rendkívül veszélyes jogsértő magatartás térnyerésével a közeljövőben számolni kell – összegez a BMRFK.