Drónokkal oszlatják a tömeget ezentúl

Újabb eszközzel bővült a tömegoszlatás kelléktára Indiában: az ország északi részén fekvő egyik nagyváros rendőrsége kedden arról számolt be, hogy a jövőben pilóta nélküli repülőgépekről szórnak borsot az erőszakos tüntetők fejére.

hirdetés

Az India nyolcadik legnépesebb városának és az észak-indiai Uttar Pradesh állam központjának számító Lucknow rendőrfőnöke azt mondta, egységei eddig öt hasonló drónt teszteltek sikeresen.

Jasaszvi Jadav helyi illetékes elmondta, sikerült megtanulniuk, hogyan manőverezzenek, hogy kellő pontossággal találják el a célpontokat, mi a teendő erős szélben és eltorlaszolt szakaszokon.

A bors nem halálos, de nagyon hatékony a tömeg megfékezésében – tette hozzá.

A pilóta nélküli repülőgépeket nagyfelbontású kamerákkal szerelték fel, és két kiló borsot képesek szállítani egy kilométeres sugarú körben.

A biztonsági erők darabonként közel 9600 dollárért (mintegy 2,6 millió forintért) vásárolták a drónokat, és április végétől helyezik őket üzembe.

Lucknow rendőrsége korábban már használt pilóta nélküli repülőgépeket megfigyelésre, elsősorban vallási felvonulások alkalmával.

Az 1,2 milliárd lakosú, kontinensnyi országban naponta zajlanak tömeges megmozdulások, melyek többsége békés, azonban előfordulnak erőszakos összetűzések is.