Durrogtatás: vigyázzunk egymásra!

Lehetőleg tiszta fejjel és az esetlegesen bekövetkező baleseteket szem előtt tartva rendezzünk otthoni durrogtatást az óév utolsó napján! Kutyák százai menekülnek ilyenkor megriadva az otthonokból, így rájuk is kiemelten figyeljünk a dínom-dánom alatt!

hirdetés

Mint az ismert szombat estig engedély nélkül lehet egyes pirotechnikai eszközöket megvásárolni, felhasználni pedig 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet őket. Ezek a közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Érdemes azonban tudni, hogy a tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók. A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni az árut.

tűzijáték helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy a termékek védőterületén belül potenciális veszélyforrás ne legyen. Emberek felett átlőni vagy rájuk irányítani a tűzijátékot tilos, erős szélben pedig nem szabad ezeket a termékeket felhasználni. A működésbe hozott tűzijátékot megközelíteni csak a működés befejezése után legalább 10 perc várakozás után lehet. Soha nem szabad a működésbe hozott tűzijáték fölé hajolni, azt szabad kézben tartva működtetni.

A police.hu-n olvasható tájékoztató szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A rendőrség azt javasolja a tűzijátékok felhasználóinak, hogy ne szereljék, vagy alakítsák át az eszközöket, a tűzijáték vezetőpálcáját pedig soha ne szúrják földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák el.

Az óévbúcsúztató ünneplések során az erős hanghatással járó petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc szalad világgá ijedtében. Közülük több sohasem kerül elő. Ezért az állategészségügyi szolgálat arra kéri az állattulajdonosokat, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek hűséges barátaikra, hogy azok az ünnepek elmúltával továbbra is sok örömöt okozzanak nekik.

Az ebek a durrogtatások miatt kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből. Emellett a riadt, sokkos állapotú kutyák félelmükben haraphatnak is. A kóborrá váló állatok pedig hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban kedvenceinket csak pórázon sétáltassuk. Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv a gazda adatait tartalmazó bilétával.

A tűzijáték veszélyes. Ezt az alábbi videókon is megfigyelhetjük:

Amikor nem felfelé “lövünk”…

A nem rendeltetésszerű használat következménye…

Nehogy eldőljön…

Ne kézből…!