Durva növénykísérlet a belvárosban

“Az Alkotmány utcában szakemberek különleges kísérletet hajtanak végre. Az egyik szolgáltató cég emberei azt próbálják tesztelni, meddig bír életben maradni egy csemetefa” – írja olvasónk.

hirdetés
Uránia Mozi

Olvasói fotók

“A kísérlethez speciális eszközöket, hatalmas munkagépeket, ásókat, csákányokat is igénybe vettek a mindenre elszánt kutatók. A szakemberek abban bíznak, hogy a Földünk jövője szempontjából rendkívül értékes adatokat nyerhetnek ki a fa túlélési ösztöne által diktált reakciókból.

A kutatók azt feltételezik ugyanis, hogy ha a körbeássák, ezzel pedig valamilyen módon kiszárítják a növényt, elvágják gyökereit, akkor az megpróbál majd áttérni valamilyen, eddig nem ismert földönkívüli létformára. Hitük szerint ennek egyik jele lesz az, hogy a fa levelei elsárgulnak.


Ennek érdekében egy különleges vezetékkel is övezték a fát, s mivel igen érzékeny műszerekkel dolgoznak, ezért még egy-két betondarabot is rászórtak a növény tövére. Ha a kísérletük eredménnyel jár, akkor másutt is alkalmazzák majd a módszert” – írja P. G.

Comments are closed.