E-jegyrendszer a Pannon Volánnál

Csütörtökön projektnyitó sajtótájékoztató keretében Horváth Zoltán, a Pannon Volán Zrt. vezérigazgatója jelentette be: a társaságnál elkezdődhet az utóbbi évek legnagyobb szabású fejlesztése, a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer kialakítása.

hirdetés

A Pannon Volán Zrt. 656,5 millió forint támogatást nyert pályázaton arra fejlesztésre, amellyel egy komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer bevezetése, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása valósulhat meg. A megvalósuló utaskiszolgálás része a dinamikus utastájékoztatás, az e-jegyrendszer, a fedélzeti számítógép és forgalomirányítási modul.

A dinamikus utastájákoztatás keretében a pécsi távolsági buszállomáson 24 kétoldalas, LCD kijelzős információs táblát helyeznek el, a váróterembe pedig egy-egy központi tábla  kerül ki. Ezek jelzik az induló és érkező autóbuszjáratokat. Ugyancsak a dinamikus utastájékoztatás részei lesznek az egyéb digitális eszközök , tájékoztató monitorok, piktogramok, feliratok, de fejlesztik a hangosítást is.

A Pannon Volán Zrt. autóbuszain fedélzeti utastájékoztatás is megvalósul: 230 külső kijelző, valamint a buszok utastereibe 300 beltéri kijelző tábla kerül. A társaság valamennyi helyközi menetrend szerinti buszában fedélzeti számítógépet, s ugyanennyi kártyakezelőt, valamint fedélzeti GPS-t és kommunikációs eszközt helyeznek el.

Az elektronikus jegyrendszer részeként 30 ezer érintésmentes chipkártya kerül forgalomba, s egy, a kártyákat feltöltő automatát is elhelyeznek az buszállomáson, s továbbfejlesztik a jelenlegi jegy- és bérlet elővételi rendszert.

A fejlesztés – amelynek első lépéseként a jegykiadó rendszerek cseréje valósul meg – még ebben az esztendőben elkezdődik.