Ebola Európában: misszionáriusok jöttek

Ha valaki gyanús, jön a részletes vizsgálat. 2010 óta minden évben alkalmasságit is tartanak

Egy katonai repülőgép fedélzetén Spanyolországba szállították hétfőre virradóra a második, Ebola-vírussal megfertőződött, spanyol állampolgárságú katolikus misszionáriust – közölte a helyi sajtó.

hirdetés

A Hercules C-130 típusú teherszállító a spanyol főváros, Madrid közelében lévő Torrejón katonai támaszponton szállt le. A gépen elkülönítőt alakítottak a beteg számára.

A misszionáriust a bázisról mentőautón vitték a III. Károlyról elnevezett kórházba – közölték újságírók.
A 69 éves férfi a Sierre Leone-ban lévő Lunsar város egyik kórházának igazgatója. Manuel García Viejo szervezetében már kimutatták az Ebola-vírust. A misszionárius San Juan de Dios betegápoló katolikus rend tagja. Ez a rend tartja fenn a Juan Ciudad karitatív szövetséget, amely Ebola-betegeket kezel. A férfi 30 éve dolgozik Afrikában.

Szintén a III. Károly kórházban kezelték augusztusban Miguel Pajares 75 éves spanyol papot. Ő volt az első, akit Ebola-fertőzéssel Európába szállítottak, egyben ő volt az első európai, aki belehalt a kórba. Akkor az egészségügyi intézményben rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el, kiürítették és lezárták az épületnek azt az emeletét, ahol a misszionáriust ápolták az egyik kórteremben.

Most azonban a kórház vezetése nem látta szükségesnek megtenni ugyanezeket a megelőző lépéseket, vagyis az ebolás beteg érkezése nem érinti a betegellátás többi részét – írta az El País című napilap online kiadása, hozzátéve, hogy hivatalosan nem árulták el az okát annak, miért kezelik eltérően a két esetet.

A napilap megkérdezte a kórházi egészségügyi dolgozókat is, de ők sem beszéltek arról, miért jár el most máshogy az intézmény vezetése, mint korábban. Egyikük elmondta: van némi félelem és aggodalom a személyzet tagjaiban, de ezt csökkenti, hogy már van tapasztalatuk ebolás beteggel.

A vérzéses lázban megbetegedet papot egy speciális kórteremben kezelik, amelynek saját szellőzőrendszere van, és bejutni is csak egy zsilipes beléptető rendszeren keresztül lehet. Így teljesen el tudják különíteni a többi betegtől a fertőző pácienst, és folyamatos megfigyelés alatt is tudják tartani, mivel a kórteremben kamerákat szereltek fel.