Ebola: Magyarország felkészült

Magyarországon az Ebola-vírus felismerése az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) és az ott működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban teljes körűen megoldott. A szakemberek felkészültek a vírus kimutatására, arra, hogy a minta beérkezésétől számított néhány órán belül eredményt adjanak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

hirdetés

A laboratórium a legmagasabb biztonságú, speciális védelmi rendszerekkel biztosítja a legveszélyesebb kórokozók felismerését, valamint azt, hogy a munkavégzés velük sem a dolgozókra, sem a környezetre ne jelentsen veszélyt. A laboratórium munkatársai egy európai szakértői csapat tagjaként a helyszínen tájékozódtak a helyzetről, és végezték el a vírus kimutatását – közölték.

Az OEK nemcsak Magyarország járványügyi biztonságát szolgálhatja, hanem kapuőrszerepet biztosíthat az egész Európai Unió, valamint – határ menti együttműködésekben – a környező országok számára – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A Nemzeti Biztonsági Laboratórium 2007 óta működik, ez az egyetlen ilyen közegészségügyi-járványügyi célú létesítmény Közép-Európában, hasonló az egész Európai Unióban is csak néhány országban működik – jegyzik meg.

A Nyugat-Afrikában februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 672 embert ölt meg Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO 1201 ebolásról, illetve Ebola-gyanús megbetegedésről tud.