Édességgel segít

Süteményekkel és finom ételekkel is lehet segíteni a betegeken. Behekné Barta Mária kapta az idei Tölösi Péter-díjat. Ő az alapítvány 1990-es megalakulása óta támogatja a rehabilitációs gyermekrendezvényeket, játszóházas programokat és kirándulásokat. Ételei mindig mosolyt csalnak a gyermekek arcára. Odaadó támogatásáért ítélték neki a díjat idén.

hirdetés

Korunk rettegett betegsége a rák. A hosszan tartó gyógykezelés különösen a gyerekeknek és családjaiknak jelent igen nagy testi és lelki megterhelést. A szülők kezdeményezésére 1990-ben jött létre a Tölösi Péter Alapítvány, a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért. Céljuk a komplex, prevenciós és rehabilitációs segítségnyújtás a pécsi Gyermekklinika Onkológiai Osztályán kezelt gyermekek, testvéreik és családjaik számára.

Az alapítvány elsősorban a régióból fogad betegeket, de az ország távolabbi területeiről is érkeznek daganatos gyermekek. Évente mintegy 300 kis beteget kezelnek az intézményben. A ház működéséhez speciális műszerekre, gépekre van szükség. Ez közel 20 millió forint kiadást jelent.

Az alapítvány a Tölösi Péter-díjjal 1999 óta ismeri el mindazok munkáját, akik önzetlenül és kiemelkedően segítik munkájukat. Behekné Barta Mária az idei jutalmazott. Már a ház megnyitásakor segített. A vendéglátásban dolgozik: finom ételekkel és süteményekkel édesíti meg a beteg gyerekek mindennapjait.

A Pécsi Gyermekklinika onkológiai osztályán kezelt és gondozott rákbeteg gyermekek felépülését nagyobb cégek és magánszemélyek is támogatják. Az alapítvány a felajánlott 1%-okból, valamint pályázat útján tudja előteremteni a szükséges pénzt a működtetéshez.