Egerben sem jó ásni

Késő középkori és a török hódoltság korából származó leletek, épületmaradványok miatt felfüggesztették az egri belvárosi rehabilitációs beruházásnak a Végvári vitézek terére vonatkozó részét – közölte az egri polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője kedden az MTI-vel.

hirdetés

Tuza Róbert elmondta: a régészeti jelentés alapján szükségessé vált a mintegy 200 négyzetméteres terület teljes feltárása három és fél méter mélységig. A kedden kezdődött régészeti munka várhatóan két hónapot vesz majd igénybe. “Ez azonban tovább is tarthat, ha újabb komoly leletekre bukkannak a szakemberek” – tette hozzá.

Az irodavezető közlése szerint a feltárást követően a régészek tesznek javaslatot a terület visszatemetésére vagy ha a leletek, épületmaradványok jelentősége nagy, akkor azok bemutatásának mikéntjére. Tuza Róbert hozzátette: a mintegy 5,5 milliárd forintos városrehabilitációs program nem tartalmazza a feltárás 20 és 50 millió forint közötti összegre becsült költségét, amelyet a városnak saját erőből kell fizetnie.

Tuza Róbert szerint a terület eredetileg szeptember 15-re tervezett átadása így 3-4 hónapot biztosan csúszni fog, a parkosításra pedig már csak jövő tavasszal lesz lehetőség.

A belvárosi rehabilitációs programban korábban a Dobó téren kerültek elő középkori falmaradványok. A régészeti feltárást követően a romokat visszatemették.