POSZT-olnának egész évben a szállodások

Több mint négyezer vendégéjszakát jelent a belvárosi nagyszállodáknak a csütörtökön startolt Pécsi Országos Színházi Találkozó. Bár idén áprilisban és májusban 3-4 százalékos forgalomnövekedés volt megfigyelhető az idegenforgalomban, mint előző évben, mégis folytatódott a negatív tendencia.

hirdetés

Danka András, a Danubius Hotels Group ügyvezetőjének tájékoztatásából kiderült, mindkét, általuk üzemeltetett pécsi szálloda, a Pária Hotel és a Palatinus is több mint kilencven százalékos kihasználtsággal működik a POSZT ideje alatt. Ez kalkulációi szerint megközelítőleg háromezer vendégéjszakát jelent.

Összehasonlításképp, 2011-ben a Danubius Hotels két szállodájában 48 ezer vendégéjszakát töltöttek el a Pécsre látogatók.

A színházi találkozó hagyományosan minden évben erős időszakot jelent a pécsi idegenforgalom számára, de az ezt megelőző két hónapban is pozitívan alakultak a számok az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly április-májushoz hasonlítva három-négy százalékos növekedés volt tapasztalható a forgalomban, bevételeiken ez azonban nem jelentkezett – mutatott rá Danka András. A legtöbb vendégük egyénileg, vagy csoportosan szabadidejét töltő turista volt, akik általában nem a legexkluzívabb szolgáltatásokat veszik igénybe. Ugyanakkor folytatódott az üzleti, illetve konferencia célú látogatások visszaszorulása.

A nyári szezonnal kapcsolatos várakozásairól szólva elmondta: igen nehéz prognosztizálni, mivel jelentősen megváltozott a vendégek szobafoglalási gyakorlata, amelyet újabban az utolsó pillanatokra szoktak hagyni a turisták. Arra is kitért, a legmelegebb évszak hagyományosan nem tekinthető főszezonnak Pécsett, mivel ebben az időszakban leginkább a vízpartokat keresik fel az üdülni vágyók.

Azt szeretnénk, ha egész évben POSZT lenne – adott hangot vágyainak Pentz Mihály, a Corso Hotel ügyvezetője. Szállodájuk kihasználtsága teljes a találkozó ideje alatt, amely összesen több mint ezer vendégéjszakát jelent számukra.

Komolyra fordítva a szót – tette hozzá – ha az év minden hónapjában lenne egy olyan rendezvény, mint a POSZT, a Mecsek-rali vagy mint a tavalyi tájfutó világbajnokság, elégedettek lennénk.

Pentz Mihály szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagyszámú látogató a szállodaiparon kívül nemcsak a város vendéglátói számára fontos, hanem minden, általuk Pécsett elköltött forint egy része idegenforgalmi adóként realizálódik az önkormányzatnak.