Egészségnap a “Fehér házban”

Az Országgyűlés irodaházában rendez egészségnapot Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Ne gyújts rá! csütörtöki világnap alkalmából szerdán Budapesten.

hirdetés

A képviselők és az ott dolgozó munkatársak egyebek mellett részt vehetnek a dohányzásról való leszokást segítő tájékoztatáson, személyre szabott dietetikai tanácsadáson, hallhatnak a kötelező és ajánlott védőoltásokról. Az érdeklődők emellett az egészséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat összefoglaló kiállítást is megtekinthetnek.

A helyszínválasztást az indokolja, hogy a képviselők igen nagy lépést tettek a dohányzás visszaszorítása érdekében a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2011. áprilisi módosításával, amely megtiltja a dohányzást valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

A halálesetek közül minden ötödik, a rák miatt bekövetkezett halálesetek közül minden harmadik a dohányzás számlájára írható. A tüdőrákos halálozás több mint 80 százaléka tulajdonítható a dohányzásnak, melynek szerepe van az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is – hangsúlyozza a közlemény a csütörtöki füstmentes világnap alkalmából.