EGTC: együttműködik Szigetvár és Pécs

A pécsi központtal közelmúltban megalakult, határokon átnyúló gazdasági célú csoportosulás tagja lehet Szigetvár is – erről kedden tartott sajtótájékoztatót Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Kolovics János, a Fidesz szigetvári polgármesterjelöltje. A csődeljárás alatt álló kisváros számára ez kiugrási lehetőséget jelenthet.

hirdetés

A közelmúltban jött létre Pécsett a horvát, szlovén és magyar városokat, településeket és önkormányzatokat tömörítő Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (European Grouping of Territorial Cooperation – EGTC). Az szervezetnek köszönhetően olyan uniós pályázati lehetőségek, többmilliárdos források nyílnak meg a tagok előtt, amelyekhez eddig önállóan nem férhettek volna hozzá, s közvetlenül az uniótól igényelhetnek pályázati forrásokat.

Kolovics Jánossal, Szigetvár polgármesterjelöltjével egyeztetett Páva Zsolt, Pécs polgármestere kedden. A városvezető a találkozón felajánlotta: Szigetvár is csatlakozzon a nemrég alakult Pannon EGTC-hez.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Páva Zsolt közölte: köztudott, hogy Szigetvár nehéz helyzetben van, s ezért is gondoltak arra, hogy ily módon segíthetik a települést. Hozzátette: Kolovics János elfogadta a felkérést, egyben ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén a csatlakozásról szóló előterjesztés elkészítése lesz az egyik első teendője.

Kolovics János szerint komoly lehetőség ez a kisvárosnak, hiszen olyan gazdasági tartalékot jelenthet, amelyről az elmúlt években csak álmodni mertek. A jelölt szerint az együttműködésben méltó partnere lesz Szigetvár Pécsnek, elsősorban gazdasági területen nyújt előnyöket, de a közlekedés-, oktatás-, egészségügyi fejlesztések tekintetében is számíthatnak a csoportosulás adta lehetőségekre.