Egy 16 éves lányt mentett meg, most továbbfejlesztik az önvédelmi programot

Továbbfejlesztik azt a mobilapplikációt, amellyel feltűnés nélkül hívhatunk rendőrt, ha bajba jutunk. Az alkalmazást alig egy év alatt közel húszezren töltötték le.

hirdetés

Tovább fejleszthetik a készítők a Városvédő alkalmazást, amit utcai bűncselekmények megelőzésére alkottak. Eredetileg tízezer felhasználóra tervezték, ám az appot letöltők száma sokszorosára duzzadt, hamar meghaladta ezt a mennyiséget. Ezért váltak szükségessé a további bővítések, a szerver kapacitásának növelése. A fejlesztők emellett szeretnének az alkalmazás külső megjelenésén csinosítani, további opciókkal bővíteni az eddigieket.

Rózsavölgyi Péter, az applikációt fejlesztő NRG Media Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a letöltések száma már közel jár a 20 ezerhez. A fejlesztések során leginkább a jobb kezelhetőségre koncentrálnának, mivel a visszajelzések szerint problémák adódtak a Városvédő alkalmazás üzembehelyezésekor, nehéznek találták a kezdeti beállításokat, a programot letöltő telefonok összepárosítását. Másik fő céljuk az, hogy bővítsék a riasztási módokat, minél „láthatatlanabbá” tegyék a vészjelzést leadó mozdulatot.

A felhasználói visszajelzések pozitívak, a Városvédő legutóbb egy 16 éves lányt mentett meg, akit egy fesztiválon drogoztak be. Okostelefonja segítségével félig öntudatlan állapotban riasztotta szüleit, akik a rendőrséget értesítve a helyszínre siettek és közbeléptek.

Az applikáció beindításakor előfordultak problémák, melyeket az alkalmazók kérésére orvosoltak a készítők. Ilyen típushiba volt a felhasználó GPS-szel történő lokalizálásának pontatlansága. A fejlesztésekkel ezeket is kiküszöbölnék a gyártók.

A mobilnetet és a GPS-t bekapcsolva a felhasználó többféle módon küldhet jelzést, ha veszélybe kerül – akár egyetlen gombnyomással, a ki- bekapcsoló gomb folyamatos, gyors nyomogatásával, vagy a fülhallgató zsinórjának kirántásával is.

A jelzés megadja a pontos helyet is a riasztáson kívül, ami közterület-felügyelethez fut be, onnan értesítik a rendőrséget, amennyiben kizárták annak lehetőségét, hogy téves riasztásvolt.

Nemrég az applikációt iOS rendszerre is továbbfejlesztették, így már nem csak az Androidosok tudják használni a Városvédőt. Az önkormányzat csütörtökön adta hozzájárulását a projekthez.