Tanárt bántalmaztak diákok a Pollackon

Rendőrt kellett hívni hétfőn a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolához, miután az egyik diák és az iskola tanára között dulakodás tört ki a tanuló késése miatt. A rendőrség jegyzőkönyvet vett fel, és eljárást indított az ügy tisztázására.

hirdetés

Az iskola igazgatója, Lantos Károly megerősítette értesüléseinket, s mint mondta, egy 18 éves diák elkésett reggel, s nem akart jelentkezni az órára. Ezt kérte számon tanártársuk, ami miatt hangos szóváltás alakult ki a felek között, a fiú nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette az oktatót.

Az igazgató megfogalmazása szerint a fiú „nekiugrott” a tanárnak, bár dulakodás tört ki, de testi sérülést nem szenvedtek. Hozzátette: rendőrt hívtak, a hatóság felvette a jegyzőkönyvet, s meghallgatta a tanúkat és a feleket. A várható jogi procedúra mellett fegyelmit is indít az iskola az ügyben.

Az igazgató kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a fiúval korábban nem voltak ilyen jellegű problémák.

Frissítve (14:16)

A Baranya Megyei Rendőr főkapitányság az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

“2010. november 22-én reggel egy pécsi szakközépiskolából bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére, miszerint két diák bántalmazott egy tanárt. A rendelkezésre álló adatok szerint az iskola két tanulója, egy 17 éves diáklány és egy 20 éves fiú a folyosón előzetes szóváltást követően bántalmazták az iskola egyik tanárát, mivel magatartási problémák miatt az igazgatói irodába akarta kísérni a lányt.

Az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás, melyet pedagógust ért erőszak esetében kiemelten szankcionál a törvény, így jelen esetben a cselekmény elkövetői egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

A Büntető Törvénykönyv 230. § (2) bekezdése szerint „aki a … bűncselekményt a közoktatásról szóló törvényben meghatározott közfeladatot ellátó pedagógus, vagy a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére követi el”, alapesetben egy évtől öt évig, a törvényben meghatározott minősített esetekben pedig két évtől nyolc évig, vagy akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Dr. Murai Ágnes r.alezredes
BMRFK