Egy erdőnyi új fa kerül ki Pécs tereire

A cél a tisztább levegő!

Összesen akár száz új facsemete is kikerülhet Pécs legkedveltebb köztereire a jövőben. A városüzemeltetési cég az őszi hónapokban nemcsak a belvárosban, de a külsőbb városrészekben is megkezdi a munkát.

hirdetés

Bár a Mecsekben – hiába próbálkoztak a szakemberek oltásokkal az elmúlt években – jó pár menthetetlen fenyőt ki kell vágni idén, ezek őshonos fajokra cserélését elvégzik, sőt a városba is új facsemetéket ültetnek el.

– Már megkezdődött a nagy pécsi faültetési akciónk, hiszen jelenleg is zajlik a munka a Nevelési Központnál és a Littke utcában. Emellett várhatóan a Tettyén, és a Szent István téren telepítünk új fákat, de tervezünk még faültetést a Berek sétányon, Megyerváros főterén és a Kossuth téren is a kiszáradt egyedek pótlása erejéig – mondja Lóczi Szidónia, a BIOKOM Kft. pr-menedzsere.

Összesen akár száz új fa is kikerülhet így a pécsi közterekre, miközben a városi faalap terhére egyéb faápolási munkákat is elvégeznek még az ősz folyamán.

– Gyakorlatilag a város teljes területén folyamatosan végezzük a fák metszését, havonta nagyjából száz lombkoronán tudjuk elvégezni a feladatot – így a pr-menedzser.

A szakemberek balesetveszélyt, kárveszélyt jelentő egyedek tekintetében nyúltak a vastagabb ágakhoz, egyébként épületekhez érő, világítótesteket takaró ágak levágását végzik el. Ha úgy látjuk, lakókörnyezetünkben gond lehet egy fával, a társaság ügyfélszolgálatán (Tel.: 72/805-333; 80/200-590) bejelentést követően bejárást végeznek el a szakemberek, és az indokolt esetekben orvosolják a helyzetet.

[frame]

Parkerdei bútorok lehetnek a beteg fákból

Ezekben a hetekben is zajlik a többfajta makacs gombafajta által megtámadott mecseki feketefenyők kivágása. A száz hektáron élő fák közül már minden harmadik elkapta a betegséget, így a hatástalan védekezés miatt balesetvédelmi szempontok miatt is el kellett kezdeni a tisztítást. A halott fenyőknek azonban értékes sorsuk lesz, hiszen a jobb minőségűekből erdei bútorok készülnek Malomvölgybe és a Mecsekbe.

[/frame]