Egy falu ahol szinte mindenkinek van autója

Nincs az országban még egy olyan falu, ahol annyi autó lenne, mint a baranyai Szentdénesen. Legalábbis az arányokat nézve ez az országban az a település, ahol a lakosokra nézve a legtöbb személyautó van bejegyezve.

hirdetés

A 280 lakosú Szentdénesen 199 személyautót használnak a falubeliek a KSH-nál elérhető legfrissebb adatok szerint. (A statisztika nyelvén ez azt jelenti, hogyha Szentdénesben 1000 lakos élne, akkor 717,5 autóval vezetné a listát). Ez azért is érdekes, mert egy átlagos falu, a leggazdagabb magyar településnek számító Telkiben 1000 lakosra mindössze 371 személyautó jut. Szentdénest egy hasonló méretű borsodi falu, Komlóska követi 1000 lakosra vetítve 663,8 személyautóval, míg a harmadik a Magas-Bakonyban fekvő Csehbánya 659,8-cal.

A legszegényebb falvakat nézve a közeli Alsószentmártonban 111,2 kocsi jut 1000 emberre, Tiszabőn pedig 87,2. Csenyétén már csak 72, eszerint ott csak minden 14-ik ember nevén van személyautó.

vidra sandor polgarmester-FG
Vidra Sándor polgármester szerint nem szeretnek megválni a régitől

Szentdénes polgármestere mindenesetre nem érti, mi lehet az oka ennek a meglepő helyezésnek. Vidra Sándornak nem tűnik fel, hogy sok autó lenne a faluban, de ahogy elgondolkodik, kiderül, hogy a mezőgazdaságból élő falubeliek nem szeretnek megválni a régitől, mondván jó lesz az a szőlőbe vagy a földekre, takarmányt hozni mag ezt-azt szállítani. Vagyis akiknek van autója annak minimum kettő, de sokaknak három is – véli a polgármester, aki szerint ez egy dolgos falu, ahol intenzíven gazdálkodnak.

benko istvan-FG
Benkő Istvánnak csak egy autója van

– Nekem elég ez az egy is – mondja Benkő István, aki sosem felejti el eső autóját, egy használtan vett Daciát, amit még 1977-ben vásárolt. A férfi szerint a faluban nem jellemző a drága autó, leginkább közép- és alsókategóriások kocsik futnak itt, de nem ritkaság valamelyik volt szocialista országból származó kocsi sem.