Egy hét az önkéntességről

Az előző évekhez hasonlóan a Baranya Megyei Önkéntes Centrum – Nevelők Háza Egyesület június 3-7 között idén is megszervezi az Önkéntesség Hetének szakmai rendezvénysorozatát, melyen a társadalmi felelősségvállalás kerül a középpontba.

hirdetés

Az önkéntes munka és a társadalmi felelősség jelentőségét itthon is egyre többen ismerik fel, amellyel szűkebb és tágabb közösségekben egyaránt tehetnek a körülöttük élőkért.

Az önkéntesség elismertsége és az önkéntesek száma folyamatosan nő hazánkban. Egyre több ember érzi úgy, hogy személyiségét fejleszti, új kapcsolatokat épít ki az önkéntes
tevékenységek révén, s mindeközben segíthet a rászorulókon is.

A legtöbben lakóhelyükért végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet, vagy hivatalos ügyek intézésében segédkeznek az arra rászorulóknak, de a szociális, egészségügyi illetve művelődési területen tevékenykedő szervezeteknek is szép számmal akad támogatójuk.

Ma már a vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programokkal növelheti dolgozói elköteleződését, motivációját, hozzájárul személyes fejlődésükhöz, s a cég jó társadalmi megítélését, hosszú távú fenntarthatóságát is elősegíti.

Az Önkéntesség Hetének keretében megvalósul a T-Systems vállalati önkéntes programja, vagyis a gyárvárosi játszótér felújító festése, mely június 3-án kilenc órakor veszi kezdetét. Június 4-én tíz órától a pécsi börtön Papnövelde utcai épületében a Pécsi Szín-Tér Egyesület nemzetközi börtönprojektjének záróeseményére kerül sor. Ugyanezen a napon egy órától a „Miért “kellene” felelősséget vállalnunk? – középpontban a CSR” minikonferenciát hallgathatják meg a résztvevők.

A hét zárásaként június 7-én kilenctől egy óráig a Közösségi szolgálat zenés Piknik Partyján szórakozhatnak a jelenlévők, a Kultúrkertben. Ennek célja, hogy a fogadószervezetek felkeltsék a tanulók érdeklődését az iskolai közösségi szolgálati tevékenység iránt, eloszlassák az ezzel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket, a „közmunkatudatot”.