Egy kisutcányi japán kultusz

A tömeges cseresznyefa-virágzás egy csodálatos látványosság, amely nem csak országos szinten számít ritkaságnak, hanem még világviszonylatban is.

hirdetés

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami amellett, hogy az ország jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik, és egy világhírű, több napon át tartó ünnepségsorozattal tesznek emlékezetessé.

A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot, a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják.

Talán kevesen tudják, hogy a tavasz elején a Pécsi Köztemetőben is megtapasztalhatjuk azt a csodálatos rózsaszínű látványt, amelyre Japánban tízmilliók kíváncsiak, s turisták hadát vonzza Japánba a világ minden részéről. Akik még nem látták, azok számára mutatunk egy kis ízelítőt a 2016. tavaszi pécsi cseresznyefa-virágzásról – gyönyörködjenek benne azok, akik szeretik a fákat és a virágokat, de véleményünk szerint azokat is le fogja nyűgözni, akik kevésbe rajonganak értük!

És még egy gondolat a cseresznyevirágzás legendájához Japánból, ahol úgy tartják: „ akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse és boldogság kíséri útján …”