Egy kortyot se! – A rendőrök szondákkal járják a megyét mindennap

A megyei rendőr-főkapitányság közleményben jelezte, hogy rendkívüli intézkedéseket tart a húsvéti ünnepek alatt. Az alábbiakban e kommünikét olvashatják.

hirdetés

“Ezúton értesítjük a tisztelt közlekedőket, hogy 2012. április 6-9. közötti időszakban, – a Húsvéti ünnepek kapcsán – számítsanak a rendőrség fokozott jelenlétére a közutakon (beleértve a bevásárlóközpontok környékét és mellékútvonalakat is) a forgalom megnövekedése, illetve egy másik speciális veszélyforrás, az ittas járművezetések számának ilyentájt kiugró növekedése miatt. Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az alábbiakra irányulnak:

– ittas, vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése
– agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,
– passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése,
– járművezetés közben a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó szabályok megtartása.

A Húsvétkor szokásos vendégeskedés, locsolkodás gyakran párosul szeszesital-fogyasztással, melyet követően a járművezetők nem várják meg, amíg az alkohol kiürül szervezetükből és járművet vezetnek anélkül, hogy tisztában lennének ennek veszélyeivel, pl.: reakcióidő növekedése, reflexek tompulása, túlzott kockázat vállalása. Felelőtlen döntés ilyenkor az egész családot és a többi közlekedőt is veszélynek kitenni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az ittas vezetők jelentős összegű közigazgatási bírságra számíthatnak. A bírságok jogszabály által meghatározott fix összege az alkohol koncentrációjától és vezetett járműkategóriától függ, s 30.000-től 300.000 forintig terjed.
Az alsóbb bírságösszegek (30.000, illetve 60.000 forint) a nem gépi meghajtású járművek vezetőire, például a kerékpárosokra vonatkoznak. Ebből is látható, hogy tévhit az, ha valaki ittas, gépjárművel nem, azonban kerékpárral közlekedhet.
A gépi meghajtású járművet ittasan vezetők közigazgatási bírságának összege 150.000 forintról indul, s az ittasság függvényében emelkedhet 200.000 vagy akár 300.000 forintra.

A közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés elkövetése esetén a vezetői engedély helyszíni elvételére nem kerül sor, ezekben az esetekben a vezetői jogosultság korlátozása a maximális 18 pont elérésekor valósul meg.

A tavalyi év során 514 személyi sérüléssel járó baleset történt Baranya megyében. Közülük ittas állapotban 1 halálos kimenetelű balesetet, 11 súlyos sérüléssel és 28 könnyű sérüléssel járó balesetet okoztak. A tavalyi Húsvéti ünnepek alatt nem történt olyan baleset, mely bekövetkezésében az ittasság közrejátszott volna. Az ittas vezetések száma csökkenő tendenciát mutat, de veszélyességét fokozza, hogy az ittas vezetők többsége a megengedett sebességet is túllépi.

Néhány szót a gyalogosan közlekedőkhöz. Az ittas gyaloglás természetesen nem büntetendő cselekmény, azonban az ittasság gyakran párosul egyéb közlekedési szabályok megszegésével. Gondolunk itt a szabálytalan úttestre lépésre és lakott területen kívül korlátozott látási viszonyok mellett láthatósági mellény használata nélküli közlekedésre. Már előfordult olyan eset is, hogy az ittas személy az úttesten öntudatlan állapotban feküdt és így ütötte el a járművezető, mely során halálos sérülést szenvedett.

Töltsék kellemesen a Húsvéti ünnepeket és kérjük, hogy legyenek türelmesek egymáshoz, hogy mindenki baleset és sérülések nélkül érje el úticélját.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!”

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Közlekedésrendészeti Osztály