Egyedi ügyek a pénzügyi ombudsmannál

Egyedi ügyekben is eljárhat majd a pénzügyi ombudsman. A tisztség létrehozásáról hétfőn döntött a parlament, elsősorban annak érdekében, hogy többé ne fordulhasson elő az, ami az elmúlt években a devizahitelesekkel történt – mondta a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Selmeczi Gabriella kifejtette: a pénzügyi jogok biztosa – akit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a jogszabály hatálybalépését követő egy hónapon belül kell kineveznie – tanácsot adhat majd a fogyasztóknak egyedi ügyeikben, és el is járhat az érdekükben. Utóbbit azonban hivatalból is megteheti majd bizonyos kérdésekben, és akár új jogszabályokat vagy törvénymódosításokat is javasolhat. Emellett fontos feladata lesz a pénzügyi ismeretek és a pénzügyi kultúra kiterjesztése – sorolta.

Az intézmény abban is segítheti majd az embereket, hogy felvilágosítja őket, milyen következményekkel járhat a devizakölcsönök felvétele – tette hozzá. A szóvivő fontos célnak nevezte, hogy legyen egy olyan hivatal, ahová a magánemberek, az egyéni vállalkozók és a mikrovállalkozások vezetői egyedi ügyekben is fordulhatnak, ugyanis az állampolgároknak eddig nem volt hathatós védelmük a pénzintézetekkel szemben. “Hihetetlen egyensúlytalanság volt a bankok és a fogyasztók között” – fogalmazott.

Álláspontja szerint a pénzügyi ombudsmani hivatal létrejötte kiegészíti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a pénzügyi békéltető testületek működését.

Selmeczi Gabriella egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy december végén lejár az árfolyamgát-igénylés határideje.

A sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére a szóvivő reagált az Origo hírportál azon értesülésére, amely szerint a KDNP-s Salamon Lászlót, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnökét jelöli a hamarosan megüresedő egyik alkotmánybírói posztra a Fidesz. Selmeczi Gabriella azt mondta, a kérdést a párt elnöksége tárgyalja, hivatalos döntésről még nem tud beszámolni.