Egyedülálló programsor a szovjet terrorra emlékezve

Az országban egyedülálló programsort szervez a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre február 17-18-án, mely során a Szovjetunióba elhurcolt áldozatokról méltón emlékezhetünk meg. A pécsi kör rengeteget tesz a történelem eme fekete foltjának bemutatásáért, de szerintük van még munka, mert a legtöbb magyar történelemkönyv nem is foglalkozik a témával.

hirdetés

A szovjet munkatáborok borzalmai mintegy 800 ezer magyart érintettek. Pécs és a pécsi városvezetés mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a Gulagon és a GUPVI táborokban történt borzalmakat egyaránt megmutassa.

A szörnyű múlttal békéltet meg a Pannon Filharmonikusok koncertje

– Oroszországban tanítják, de a legtöbb történelemkönyvben csak egy mondatot találhatunk a horrorisztikus eseményekről – mondta el Matkovits-Kretz Eleonóra, a Német Kör elnöke a szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Kör a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének zárásaként, országosan egyedülálló programot szervez, mely keretében még túlélőkkel is beszélgethetünk. Lesz hangverseny, könyvbemutató és kiállítás is.

Február 17-én, pénteken az emlékévben készült filmeket tekinthetjük meg a Palatinus Hotelban, 18-án könyvbemutatón vehetünk részt és a szörnyűséges események ihlette fotókiállítást nézhetjük meg, aznap pedig a Pannon Filharmonikusok és a Bartók Béla Férfikar ünnepi hangversenye alatt magyar, német, és orosz zeneszerzők remekműveit hallhatják a tragédiára emlékező pécsiek.

Pécsi Csaba, projektvezető hozzátette, hogy a megemlékezés mellett a megbékélés, és az emberi méltóság visszanyerése áll a programsor központjában. A részletes programot itt találjuk.