Egyedülálló világháborús kiállítás Pécsett

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Pécsen rendhagyó kiállítás lesz júniustól. A szakmai program még készül, de a szervezők már most várják azok jelentkezését, akik tárgyi emlékkel, családi történettel tudják segíteni a világégésről való megemlékezést.

hirdetés

Akár már mostantól bárki hozzáteheti Pécsen a magáét a júniusra összeálló világháborús kiállításhoz. Az önkormányzat ugyanis a múzeummal, a levéltárral, az egyetemmel, a Klebelsberg-központtal és a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve állt neki a minap a tárlat összeállításához.

Az apropó nem véletlen, hiszen idén lesz 100 éve, hogy az 1914. június 28-án a Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylet nyomán kitört az I. világháború.

4.0.1

Az emlékkiállítás létrehozásához azért kérik a pécsiek segítségét, mert a tárlat az első világháborús magyar szerepvállalást állítja a középpontba, s azon belül is annak pécsi, baranyai vonatkozásait kívánja feldogozni.

A szervezők szerint megkerülhetetlen a helyi lakosság bevonása, ugyanis családi történetekkel, vagy évtizedek óta a padlásokon, pincékben porosodó emléktárgyakkal lehet igazán élővé tenni a tárlatot, hogy az a közösség emlékezetére támaszkodhasson. Egy olyan interaktív kiállítás létrehozása ugyanis a cél, amely a háborút egyéni sorsokon, családi legendákon keresztül idézi a látogató elé.

[box title=”Súlyosabb volt a második világháborúnál is”]Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára korábban azt mondta, fontos megismerni azon okokat, melyek az európai és a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájához vezettek, megismerni annak valódi lefolyását, majd az azt lezáró békeszerződéseket és azok következményeit. Ez az oka annak, hogy országszerte lesznek múltidéző rendezvények. Sokan nem is sejtik, de az első világháborúban majdnem kétszer annyi magyar halt meg, mint amennyi a második világháborúban. Az államtitkár még januárban úgy nyilatkozott, hogy az első világháború a magyarság számára mind a mai napig kiemelkedő jelentőséggel bír, még akkor is, ha a jelenlegi generációk – köszönhetően elsősorban az 1947 és 1990 közötti érának, és az azután is változatlan formában hozzá kapcsolódó narratívának – semmiféle kapcsolatot, és ennek következtében jelentőséget nem tulajdonítanak neki.[/box]

Ha önnek bármilyen, az első világháborúval kapcsolatos tárgya, más tárgyi emléke, irata, fényképe, írásos vagy mozgóképes családi történet van a birtokában, ne habozzon!

A gyűjtés koordinátora folyamatosan várja a felajánlásokat hétfőn 9 és 12, kedden 12 és 16, szerdán 15 és 18, csütörtökön pedig 12 és 16 óra között a Zsolnay Kulturális Negyedben. Ha kérdései vannak, érdeklődjön telefonon munkaidőben a 72/500-381-es telefonszámon, illetve a viragfoldesi@gmail.com e-mail címen.

Azt is kérik a szervezők, hogy nagyobb értékű, illetve nagyobb méretű tárgyak esetén mindenképpen egyeztessenek előzetesen. A tárgyakat egyébként a negyed Ledina felőli bejáratához kell vinni.

[box title=”Magyarok százezrei lelték halálukat” box_color=”#e81c20″]A négyéves háború ideje alatt az Osztrák-Magyar Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel, köztük 3,4 milliót Magyarország és Horvátország területéről. Az első világháborús magyar katonai veszteséget illetően egyelőre a sötétben tapogatóznak a szakemberek. Könyvészeti források alapján az akkor elesett katonák száma 660 ezerre tehető, de hivatalos adatok nincsenek, mivel ezeket a nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették Magyarországon. Jelenleg a bécsi hadilevéltár adatainak felhasználásával igyekeznek összesíteni az első világháborús veszteségi adatbázist. Ez viszont évekbe telik, mivel korabeli, papír alapú nyilvántartásokat kell feldolgozni.[/box]