Lépett egyet a zalai törvényszék Zsolnay-ügyben

Soron kívül megszüntette a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást a Zalaegerszegi Törvényszék – tudatta a cég szerdán az MTI-vel.

hirdetés

Bodnár Imre, a Zsolnay jogi képviselője az MTI érdeklődésére elmondta: a törvényszék végzése nem jogerős.  Vélekedése szerint ugyanakkor “megalapozott és nehezen támadható döntés született”.

A bírósági végzés indoklásáról a zrt. közleményében azt írta, hogy “nem állapítható meg a fizetésképtelenség, és nem rendelhető el felszámolás a kérelem alapján”.

A Zsolnay többségi tulajdonosa, Bachar Najari múlt szerdán fizette ki a társaság WHB Vagyonkezelő Kft. felé fennálló teljes tartozását, egyben kezdeményezte a társaságával szembeni felszámolási eljárás megszüntetését. Azt, hogy miből varázsolt elő ennyi pénzt, azóta sem derült ki, és arra sem adott magyarázatot a szír férfi és felesége, hogy eddig mégis miért nem fizettek, és most mégis miért fizettek.

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, A cégnél április végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) büntetőeljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. A korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét azonban a porcelánmanufaktúra időközben visszakapta, miután a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot.

A Zsolnayhoz június végén rendelt ki ideiglenes vagyonfelügyelőt a Zalaegerszegi Törvényszék. A szír mágnás lapunkat több cikk miatt is beperelte, ám mindegyik eljárást elbukta, a bíróság a PécsMa.hu-nak adott igazat minden pontban.