“Egyenlő munkáért egyenlő béreket”

Magyaroknak is járhat nyugati bér egy javaslat szerint. A helyi szabályok vonatkoznának a kiküldött munkavállalókra is egy európai bizottsági javaslat szerint – olvasható az Origo-n.

hirdetés

“Egyenlő munkáért egyenlő béreket” – ezt a mottót kívánja átültetni a gyakorlatba a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv módosításával az Európai Bizottság – írja a Bruxinfo. A testület javaslatának értelmében a munkabér és a munkafeltételek terén a kiküldetésben lévő munkavállalókra általánosan ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint a helyi munkavállalókra.

A lap írása szerint jelenleg is több területen hasonló szabályok vonatkoznak a helyi és a kiküldetésen lévő munkavállalókra, de például a kiküldött munkavállalóknak nem kötelesek a helyi minimálbért fizetni.

További változás lehet, ha elfogadják a javaslatot, hogy ha a kiküldetés hosszabb, mint 24 hónap, akkor a fogadó ország munkajogi feltételeit kell alkalmazni, ha az a kiküldött munkavállalóra nézve kedvező.

A kelet-európai országok attól tartanak, hogy a közúti árufuvarozásban is hasonló szabályokat akarnak bevezetni, ami kiszoríthatná az olcsóbb munkaerővel dolgozó magyar, cseh és lengyel fuvarozókat a piacról.