Egyesülhet a Pannon Volán és a PK Zrt.

A törekvések szerint a helyközi közlekedést lebonyolító, és a megyeszékhelyen kívül városi közlekedést is biztosító Pannon Volán Zrt. egyesülne a pécsi közlekedési társasággal – a kormány modellprogramként kezelné mindezt.

hirdetés

A pécsi új buszok beszerzése egyre inkább sürgető, ám mint az ismert, a Pécsi Közlekedési Zrt. kisebbségi tulajdonosával, a Mecsekbusz Kft.-vel a többségi tulajdonosnak, az önkormányzatnak azt követően romlott meg a viszonya, hogy 2009-ben szinte egy tollvonással eladták a cég buszait.

Bár azóta történtek kísérletek a felek közötti nézeteltérések elsimítására, ám ezek nem vezettek eredményre, ez pedig hátráltatja a régóta várt buszbeszerzéseket is.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt elmondta: hiába várta a város a magáncég nyilatkozatai, ígéretei fényében, hogy megtörténjen a buszbeszerzés, erre nem került sor. Szerinte ugyanakkor a közlekedés gazdaságosabbá, jobbá tétele érdekében, a kormányzati szándéknak is megfelelően, a két pécsi székhelyű céget egyesítenék.

–  Még kidolgozás alatt áll, hogy milyen formában – egyesülés, fúzió – jönne létre az együttműködés, s még az sem dőlt el, hogy a város százszázalékos tulajdonában lévő Tüke Busz Zrt., vagy a PK Zrt. lenne a Pannon Volán Zrt. partnere ebben – mondta a polgármester.

Páva Zsolt kitért rá: mindezt a kormány is kiemelt ügyként kezeli, s mintegy modellprogramnak tekintené, hogyha létrejönne a megállapodás a kooperációról.

Az egyesítéssel egyébként hasonló helyzet jönne létre, mint több tíz évvel ezelőtt, amikor is a Pannon Volán szolgáltatott – más városokhoz hasonlóan – a baranyai megyeszékhelyen is, s a két vállalat nem vált szét.

Az elképzeléssel kapcsolatban kerestük a PK Zrt.-t és a Pannon Volán Zrt.-t is. Az utóbbi cég vezérigazgatója, Horváth Zoltán elmondta, hogy számos részletet még tisztázniuk kell, négy-hat hónapon belül azonban már többet látnak majd az egységesítést illetően. A munka ugyanis még csak most indult el – fejezte be.