Egyetemi kártyák: félmillió a napi limit

A 6,7 milliárd forint lejárt szállítói tartozással rendelkező Pécsi Tudományegyetem néhány felsővezetője akár napi 500 ezer forintnak megfelelő összeget is költhet munkavégzésével összefüggésben. Az egyetem rektorátusa szerint szigorúan ellenőrzik ezen forintokat.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetemen kirobbant vesztegetési ügy főgyanúsítottját, I. Gábort augusztus elején engedték előzetes letartóztatásából, előbb házi őrizetbe helyezték, majd lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el ellene. I. Gábornak azonban ismét a rácsok mögé kellett vonulnia, mert augusztusban 3,5 millió forintért rendelt számítástechnikai cikkeket azzal az egyetemi VIP-kártyával, melyet még gazdasági főigazgatóként kapott, s valamilyen, ismeretlen okból nem tiltották le a kártyáját.

Dr. Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági, stratégiai és kommunikációs rektorhelyettese szerint szigorú szabályok szerint ellenőrzik a kártyák használatát, amelyet a rektoron kívül a rektorhelyettesek, a dékánok, a dékánhelyettesek, valamint a gazdasági főigazgató és helyettese kaphat meg.

Mint mondta, maximum naponta 500 ezer forintot lehet a kártyával felhasználni a munkavégzésükkel összefüggésben, minden kiadást számlákkal kell igazolni. Mint mondta, egy-egy külföldi út esetében például előfordulhat, hogy ezen keretből kell fedezni a szállodai költségeket, de bizonyos projektekhez  szükséges külföldi rendelés esetében sem várható el, hogy magánbankkártyáját használja az illető.

Hozzátette: nem egyedül álló ezek használata, a költségvetési intézményeknél általánosan elterjedt gyakorlat. Kiemelte, hogy a volt főigazgató rendelése teljesen extrém, általában maximum 100 ezer forintos kártyahasználat fordul elő.

Mint megírtuk, a PTE közös megegyezéssel, szeptember 5-i hatállyal felbontotta a közalkalmazotti jogviszonyt I. Gáborral, aki egyébként vezetői megbízatásának tavaly októberi visszavonása óta semmilyen juttatást nem kap az intézménytől.

Megjegyezendő, hogy a PTE honlapjának tanúsága szerint az egyetem lejárt szállítói tartozása 2003-ban közel 1,1 milliárd, 2009-ben 2,9 milliárd volt, de 2011 elején már 5,2 milliárdra rúgott, augusztusra pedig már meghaladta a 6,7 milliárd forintot.