Egyházi iskolák is tiltakoznak a NAT ellen

Több egyházi iskola több száz tanára nevüket vállalva tiltakozik az új Nemzeti Alaptanterv ellen. Az állásfoglalás a fővárosi Piarista Gimnázium honlapján található  – írja az Index.

Mint írják, „bár a kormány szerint hosszas tárgyalás előzte meg a bevezetését, az utóbbi hónapokban egymást érték a különféle pedagógiai szakmai szervezetek részéről a kritikák az anyaggal kapcsolatban”.

A témával korábban mi is foglalkoztunk, nemrég a pécsi Leőwey gimnázium magyartanárával, Kiss Georginával készítettünk interjút, aki elmagyarázta, mi valójában a  baj az alaptantervvel. A pécsi Nagy Lajos gimnázium igazgatója, Bodáné Gálosi Márta viszont azt mondta: jó az irány az új tantervben.

A napokban ott voltunk azon a pécsi fórumon is, amelyen a NAT-ról beszélgettek pedagógusok, szülők, civilek, itt az hangzott el, hogy a tanulók túlterheltek, a tananyag teljesíthetetlen, az eddigi módszerek pedig nem elégségesek arra, hogy a tanárok megfelelő tudást adjanak a diákoknak.

Szintén megírtuk, hogy a Janus és a Leőwey gimnázium tantestületének jelentős része mellett legutóbb a PTE 1-es számú gyakorló általános iskolájának 34 pedagógusa is aláírta a tiltakozó levelet.

Az Index cikkében hozzáteszi, „most a kormánnyal ideológiailag azonos oldalon álló egyházi iskolák tanárai, nevelők, pedagógusok végeláthatatlan sora írta alá azt az állásfoglalást”.

Ebben többek között az olvasható, hogy „az alaptantervvel és a kerettantervekkel szemben világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon indokolt és kívánatos a sok szempontú, lényeget érintő kritika. Sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál”.

Az egyházi iskolák tanárai állásfoglalásukban azt írják, „a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát”.

További részletek az Index cikkében olvashatók az aláírók listájával együtt.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés

Hirdetés